Waarom wordt Groene Stroom zoals zonne- en wind energie niet op grote schaal en versneld ingevoerd?

Vermoedelijk hangt dit samen met economie. Er vallen duizenden banen weg wanneer dit versneld ingevoerd wordt. Maar dat kan toch geen stand houden wanneer de Aarde vernietigd wordt op de manier zoals het nu gaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat met de huidige technologie het positieve milieu effect nog niet zo groot is als we zouden willen. De milieubelasting van productie en plaatsing van zonnecellen en windmolens is ook aanzienlijk. Zonkrachtcentrales zijn een ander verhaal. Daarbij wordt de hitte van gebundeld zonlicht benut. Bij zonnecellen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Rendement is relatief laag en levensduur relatief beperkt.

Ja, waarom niet? Het zou heel logisch zijn. Het heeft te maken met gevestigde belangen van oliemaatschappijen. Vuile energiebronnen worden fiscaal gunstiger behandeld dan groene energie. De oliemaatschappijen hechten eraan dat zo te laten, en ze hebben een stevige vinger in de pap. Met het Lenteakkoord wordt daar intussen iets aan gedaan. Het maakt dus uit hoe je stemt bij de verkiezingen. Daarnaast is het lastig om windmolens te plaatsen: de bewoners verzetten zich vaak. Heel begrijpelijk, maar de overheid zal toch moeten doorzetten en doet dat niet altijd.

De technologie is nog niet ver genoeg. De beste oplossing is het plaatsen van zonnepanelen in bv de sahara. Daar is veel zon. De zonne energie kan worden gebruikt om water te ontleden in waterstof en zuurstof. Waterstof is de schoonste brandstof. Er wordt hard aan gewerkt, maar Probleem 1: op dit moment zijn hiervoor platina reactoren nodig. Er is te weinig platina op deze planeet. Probleem 2: de waterstof moet worden getransporteerd en in je auto worden opgeslagen. Met samenpersen bereik je niet veel. Het vereist zware containers om een beetje waterstof te vervoeren. Er wordt gewerkt aan materialen om waterstof in op te lossen, zoals magnesium. De bedoeling is dan om cassettes met opgelost waterstof in de auto te zetten (zoals een volle accu installeren ipv bij het tankstation op te laden). Er wordt gezocht naar nog betere oplosmiddelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100