als je belegt en wacht tot het stijgt, wat valt er te verliezen?

Wat ik niet snap, als je aan het beleggen bent en je zet bijvoorbeeld €5 op goud. Je gaat gewoon niks doen en wachten tot het flink stijgt en het dan gaat verkopen, wat valt er dan te verliezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn meerdere manieren om geld te verliezen. De eerste is dat jouw aandelen in waarde dalen en nooit meer stijgen. Met als summum die aandelen die tot nul dalen omdat het bedrijf failliet gaat. De tweede hangt samen met het gegeven dat jij jouw aandelen ooit wilt verkopen. Aandelen stijgen en dalen. Wat nu als jouw aandeel eerst stijgt en dan daalt, en juist op dat moment wil jij verkopen? Wil je dan wachtentot ze weer stijgen? Wat doe je als dat 15 jaar duurt? De derde is iets dat "opportunity cost" wordt genoemd. Stel dat jouw aandeel in 10 jaar met 10% stijgt. Dan had je dus beter een ander aandeel kunnen kopen dat in die tijd met 40% was gestegen. Zelfs een spaardeposito zou dan rendabeler zijn geweest. De vierde, ook een vorm van opportunity cost, is dat je nu geen mooie reis kon maken doordat je die aandelen kocht. De vijfde is dat veel banken nog kosten rekenen voor het hebben van een aandelenrekening. Hier kun je onderuit komen door een rekening te kiezen zonder jaarlijkse kosten. Toegevoegd na 4 minuten: Ondanks het bovenstaande zit je wel op het juiste spoor. Kopen en lang vasthouden, dat is de beste manier om geld te verdienen op de beurs. Spreid je aabkopen over meerdere aandelen, dat vergroot de winstkans aanzienlijk. En spreid je aankopen over de tijd. Als je 20 duizend euro wilt beleggen kun je beter eens per twee maanden 2000 euro beleggen dan alles in een keer, ongeacht of je al die keren hetzelfde of een ander bedrijf koopt.

Als je niet handelt wordt de kans dat je iets verdient kleiner. De winst zit hem juist in het handelen en niet in het wachten tot iets meer waard wordt. Als dat je uitgangspunt is kun je beter in kunst investeren (met een beetje neus voor wat gewild wordt en welke gewilde kunstenaars snel dood zullen gaan). Om een voorbeeld te geven: ING-bank stond op 1-1-2000 op een koers van € 30. Één jaar later op € 39 en in 2006 op € 35. Momenteel is de koers circa € 12,50. Als je dan dus voor € 30 gekocht zou hebben dan heb je twee periodes gehad waar je winst had kunnen maken. En verder zit je alleen maar verlies te lijden. Daar komt nog bij dat € 30 van 2000 meer waard was dan € 30 nu vanwege inflatie. Het zou zomaar kunnen dat de koers van de ING in de toekomst weer boven de € 30 komt maar met jou strategie zou je dan ook niet verkopen, dus niks verdienen. De link geeft het koersverloop van de AEX index van de afgelopen 15 jaar. Zoals je ziet begint hij hoger dan dan hij eindigt. Gemiddeld genomen betekent het dat je strategie niet gaat werken.

Bronnen:
http://www.behr.nl/informatie/mandjes
http://www.beursaex.nl/grafiek/15-jaar/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100