Wat heeft Rabobank voor belang certificaten op de beurs te brengen waar ze maar liefst 6,5% rendement op moeten betalen?

Rabo geeft aan spaarrente een habbekrats voor vergoeding. Daarnaast geld binnen halen middels de certificaten met een rendement van 6,5% (dit dient rabo dus jaarlijks uit te keren) is opmerkelijk

Weet jij het antwoord?

/2500

Banken moeten wettelijk een bepaald percentage van wat ze uitlenen aan eigen vermogen hebben. Zodat de bank niet te snel failliet kan gaan als een paar klanten hun lening niet terugbetalen. Door zo'n certificaat te verkopen stijgt het vermogen van de bank. daar tegenover staat dat de koper zijn geld kwijt is als de bank toch om zou vallen. Tegenover dat risico staat een hogere rente dan je zou krijgen op een spaarrekening. En ook dat geld is niet helemaal veilig, maar dat terzijde. Overigens is het ook zo dat de bank de certificaten nooit terug hoeft te kopen. Dus ook als het wat slechter gaat, en de kans groter wordt dat het helemaal fout gaat, daalt de waarde van de certificaten. In theorie is bij dergelijke beleggingsproducten de winst haast recht evenredig met het risico.