krijg je geld terug bij een faillesement?

ik heb ergens gelezen dat wanneer een bedrijf failliet zou gaan dat je dan je geld terugkrijgt ter waarde van het intrentistieke waarde van het aandeel, is dit waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volkomen onjuist. De aandeelhouder is bij een faillissement degene die het laatst aan de beurt is. Vandaar de naam risicodragend kapitaal. Toegevoegd na 1 dag: Bijgesteld (doordenkertje) : Bij een faillissement dus als hoogstwaarschijnlijk de schulden hoger zijn dan de bezittingen is de intrinsieke waarde van de aandelen uiteraard nihil. Of je dat (nihil dus) wel of niet terug krijgt lijkt me een theoretische, niet zinvolle discussie.

Nee, helaas, is dat niet zo. Als aandeelhouder kan je eventueel nog wat terug krijgen als er na een faillissement wat overblijft nadat alle andere schuldeisers hun deel hebben gehad. Daarbij komen de aandeelhouders als laatste aan de beurt nadat de belastingen, de bedrijfsvereniging en de andere schuldeisers hun deel hebben gehad. Meestal krijgen deze al niet eens hun deel omdat er geen geld of bezittingen (genoeg) meer waren. Als dat wel zo was geweest had de rechter vermoedelijk ook geen faillissement uitgesproken. Als de gewone aandeel houders na een faillissement nog wat uitgekeerd krijgen dan is dat meer een soort van geluk bij een ongeluk.

Dit is niet waar, bij een bv ben je voor 18.600,-- hoofdelijk aansprakelijk, dit bedrag ben je dan ook kwijt bij een faillesement.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100