Kan speculatie de staatsschuld helpen onderdrukken?

Zou het mogelijk zijn om als Belgische overheid te investeren in vermogensbeheerders: Kunnen die vermogensbeheerders dan met voldoende financiële middelen die ze ontvingen dan op hun beurt investeren in Belgische staatsobligaties zodat de waarde kunstmatig stijgt en de rente erop daalt, zodat de rentesneeuwbal die verwacht wordt deels tegengehouden wordt en dat de staatsschuld niet blijft groter worden?

De overheid zou dit geld kunnen halen bij het volk, die hun centjes toch maar onberoerd op hun bankrekening laat staan. Na enkele jaren zou de overheid dit terug kunnen betalen, wanneer het probleem van de rentesneeuwbal opgelost blijkt.

Alsook zou de overheid kunnen het geld kunnen gebruiken om de (vooral Waalse) werklozen in ons land een job aan te bieden. Koopkracht zal stijgen, inflatie verminderen en de rente zal dalen. Wat op zich weer die gehate sneeuwbal belemmert. Deze twee maatregelingen zouden ons een stap dichter brengen bij het oplossen van de crisis die ons land meemaakt.

Nu mijn vraag: Is dit te doen of is dit maar dagdromen? Of is dit in zijn totaal incorrect? Vergeef me ik ben geen expert.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je schrijft: "De overheid zou dit geld kunnen halen bij het volk". Er is toch niks dat belet dat het volk met met zijn centen rechtstreeks staatsobligaties koopt. Bovendien zijn banken ook vermogensbeheerders die het geld van de spaarders sowieso al beleggen in een hele reeks financiële producten waaronder ook Belgische staatsobligaties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100