ik wil graag gaan beleggen in obligaties, is dat anno nu verstandig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, de rente is laag, dus de koers is hoog, namelijk obligatierente/marktrente x 100%. Als de marktrente stijgt, dan keldert de koers. Dus je verliest erop. Het is zeker geen tijd om in obligaties te gaan. Sparen is inderdaad beter. Ook al betekent dat dat je maximaal 2 % rendement haalt. Wil je meer, dan moet je in (goede) aandelen gaan, maar je loopt dan wel meer risico. Toegevoegd na 4 uur: Om het precies te zeggen: Koers = (obligatierente-risico opslag)/marktrente x 100%. v.b. obligatierente = 7,7% risicoopslag = 5,2% (subjectieve schatting) marktrente = 2,2% (schatting) Deze obligaties worden dan uitgegeven of verkocht tegen (7,7-5,2)/2,2 x 100 % = 113,6 % Dus voor een obligatie van nominaal 1000 EUR moet je dus 1136 EUR betalen Het rendement wat je haalt op deze obligatie is dus de obligatierente over het NOMINALE BEDRAG en precies gelijk aan de marktrente plus risico-opslag over het AANKOOPBEDRAG. Dus beleggen in obligaties is niet risicovoller, maar is gewoon deelnemen aan een soort loterij. Op de hoofdsom kun je maximaal eenmalig die 13,6 % verliezen, maar maximaal 7.7 procent jaarlijks verdienen. Als de uitgever tenminste niet het loodje legt voor de de obligatie wordt ingelost.

Ja en nee. Het risico op obligaties is kleiner dan beleggen in aandelen. Daarentegen is het rendement op obligaties potentieel ook lager dan op aandelen. De reden waarom veel pensioenfondsen nu in de problemen zitten is juist omdat ze zijn overgestapt op obligaties. Voor de crisis hadden grote pensioenfondsen een grote (risicovolle) aandelenportefeuille. Tijdens de crisis zijn ze keihard onderuitgegaan en zijn er miljarden verdampt. Hierop hebben ze hun portefeuille (noodgedwongen) aangepast door veel risicovolle aandelen van de hand te doen en 'veilige' obligaties te kopen. Wat op zich jammer is, want nu de beurzen alweer een tijd in de lift zitten profiteren pensioenfondsen hier nauwelijks van omdat ze vooral in obligaties zitten. Mijn advies is: - geld dat je nodig hebt niet beleggen in aandelen of obligaties, maar op de spaarrekening zetten; - geld dat je een tijdje kunt missen maar wil gebruiken voor een bepaald doel: beleggen in obligaties - geld dat je langere tijd kunt missen, waarvan het leuk zou zijn als het flink rendement oplevert maar waarvan het geen ramp is als je het kwijtraakt: beleggen in aandelen. Maar goed, wat je ook kiest, je weet pas achteraf wat de verstandigste keus zou zijn geweest.

Beleggen is nu wel de tijd, alleen beleggen in obligaties is geen aanrader voor de beginnende belegger. (En dit ben je, anders stel je niet hier je vraag) Als je al in obligaties gaat beleggen, dan liever in bedrijfsobligaties, dan in staatsobligaties. En laat je alsjeblieft niets door je bank aansmeren, een broker als Binck of Alex, is bijna altijd goedkoper.

Ik zou dat nu niet zo snel doen. De rente is erg laag en als je een beetje hogere rente wilt hebben zul je al snel moeten uitwijken naar risicovolle obligaties. Want ook hier geldt: Hoe groter het risico hoe hoger de rente. De Belgische overheid is momenteel bezig met het uitgeven van obligaties. Omdat het in Belgie zo een zooitje is op politiek gebied wordt het land internationaal gezien als onstabiel. De rente is daarom op die obligaties behoorlijk hoog. Maar dat betekent wel dat de Belgische overheid de belastingen moet gaan verhogen om die rente te blijven kunnen betalen, met alle gevolgen van dien. Ik zou dus nog even pas op de plaats houden en je geld even op een spaarrekening houden en momenteel geen risico's gaan nemen. Of je moet in de heerlijke positie zitten dat je geld over hebt en je het kunt permitteren om risico's te lopen. Maar anders.... niet doen.

Beleggen is een edele manier van gokken, in welke tijd dan ook. Het is dus altijd verstandig om dat ALLEEN MAAR te doen met geld dat je in geval van grote tegenslag ook echt kunt missen. Misschien heb je geluk, maar voor het zelfde geld valt het erg tegen. Ook in betere tijden. Bedenk dus goed of je je geld op het spel wilt zetten, of gewoon zeker wilt wegzetten voor later. Dat gaat misschien langzamer, met de zekerheid dat je nooit een grote klapper gaat maken, maar je weet in elk geval zeker dat je aan het eind van de rit meer hebt dan toen je begon. Puntje bij paaltje verschilt de vraag erg weinig van : ik heb honderd euro die ik niet per se nodig heb ; zal ik daarvoor 100 euro krasloten / bingokaarten / staatsloten kopen ? De kans op verlies is wellicht iets kleiner, maar het komt op exact hetzelfde neer.

Nee. De verwachting is dat de rente (licht) zal oplopen. Stijgende rente betekent lagere obligatiekoersen.

Als je verwacht dat de rente gaat stijgen dan kun je het beste kiezen voor de variabele rente obligatie. Die stijgt mee in waarde als de marktrente ophoog gaat. Andere namen hiervoor: inflation linked bonds, inflatieobligatie.

Bronnen:
http://www.financieel.infonu.nl/beleggen/6...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100