Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ga je vanaf je pensioendatum minder belasting betalen?

Gaan zodra je met pensioen bent (vanaf de pensioendatum) de belastingen en/of sociale lasten omlaag?
En zo ja, geldt dat dan voor het hele belastingjaar, of vanaf de pensioendatum?

3 jaar geleden
1.1K
ronron1212
3 jaar geleden
De belasting is afhankelijk van inkomen.
manneke
3 jaar geleden
Aow premie wordt niet meer ingehouden.Dus hou je netto iets meer over.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

De belasting in de eerste twee schijven (inkomen tot bijna € 35.000) wordt minder belast. De AOW-premie van 17,9% hoeft niet meer betaald te worden. Inkomen boven € 35.000 wordt voor AOW-ers én niet-AOW-ers gelijk belast.
Heffingskortingen de ouderenkorting komt voor AOW-ers erbij, behalve als inkomen boven circa € 48.000 is. Vooralleenstaanden is er bovendien de alleenstaande ouderenkorting. Deze twee kortingen worden op jaarbasis gegeven als de belastingplichtige in het jaar van de belastingplicht AOW-gerechtigd wordt. Dus ook iemand die op 31 december AOW-gerechtigd wordt!
Daarentegen wordt de algemene heffingskorting gehalveerd. Voor het jaar van AOW-gerechtigd worden geldt dat de AOW-bijdrage afhankelijk is van de maand waarin men AOW-gerechtigd wordt. Begin van het jaar: laag AOW-percentage, eind van het jaar hoog AOW-percentage. Vanwege de ouderenkorting(en) is er in het jaar van AOW-gerechtigd worden vaak belastingteruggave.
(Lees meer...)
fisbel
3 jaar geleden
teusvh
3 jaar geleden
Dank je voor dit uitgebreide antwoord.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding