Moet een zakelijke auto een zakelijke tenaamstelling hebben?

Ik vroeg mij af of een auto die zakelijk, in dit geval via de B.V., wordt aangeschaft ook bij de RDW op naam moet staan van de B.V.? Ik kan mij voorstellen dat het ook mogelijk is dat de bestuurder (in dit geval de DGA zelf) gewoon netjes zijn bijtelling betaalt, terwijl de auto op zijn eigen naam staat. Dit is immers met lease ook het geval. (Uit de FAQ van Yourlease: Het kentekenbewijs van de lease-auto staat op naam van de berijder, de auto zelf is eigendom van Yourlease B.V.)

Echter, helemaal zeker ben ik er niet van dat dit zonder lease contract ook zo werkt. Deze informatie heb ik nodig voor de juiste tenaamstelling als ik de auto ga ophalen, en voor het afsluiten van de bijbehorende verzekering.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij de auto op jouw naam zet (privé), dan is de auto dus privé-bezit. Is de auto betaald door de BV, dan heeft de BV jou dus een schenking gedaan ter waarde van die auto. Dat zul je in de boekhouding moeten verwerken. Is het de bedoeling dat de auto in de boekhouding in het bezit van de BV blijft, dan zal de auto een tenaamstelling (en verzekering) moeten hebben op naam van de BV. Je zult dus een keuze moeten maken, ofwel de auto is van de BV, ofwel de auto is van jou. Is de auto van de zaak, dan moet je de privé-kilometers verrekenen. Is de auto privé, dan moet je de zakelijke kilometers verrekenen. Je kunt zelf bepalen wat je kiest en wat voor jou handiger of voordeliger is, maar van beide kanten de helft nemen kan niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100