Moet je belasting betalen over een prijs van de Postcodeloterij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt aan de hoogte van de prijs. Bedragen tot € 449,- zijn vrij van belasting. Daarboven moet je wel belasting betalen. Zie de website van de belastingdienst voor meer informatie hierover.

Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Over prijzen hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Win je een groot bedrag, dan loop je wel kans dat je vermogensrendementsheffing (box 3 inkomen) moet betalen; op dit moment 1,2% van het bedrag, per jaar. Daarnaast moet je bij prijzen boven de 449 euro kansspelbelasting betalen. Bij de meeste prijzen is de prij echter netto en heeft de loterij deze belasting al voor je betaald.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kansspelbelasting

In ieder geval geen kansspelbelasting, althans die betaalt de Postcode Loterij voor je. Je hoeft enkel vermogensbelasting te betalen (of meer vermogensbelasting te betalen) als je door die prijs boven het "heffingsvrij vermogen" komt. De Postcode Loterij houdt namelijk de kansspelbelasting in. Dit betekent dat je ~30% minder ontvangt dan je denkt te winnen bij geldprijzen boven de 449 euro. Over prijzen in natura (denk aan een auto) hoef je ook geen kansspelbelasting te betalen. =Ontvangen prijs is minder dan geadverteerd= Bron 1 Wint u bij de postcodeloterij € 1.000, dan wordt hierover 30,1% kansspelbelasting zijnde € 301,- ingehouden en afgedragen. Uw netto prijs wordt dan dus € 699,-. =Grens Heffingsvrij Vermogen 2019= Bron 2 Jaar 2019 Heffingsvrij vermogen zonder fiscale partner € 30.360 Heffingsvrij vermogen met fiscale partner € 60.720 Als je daaronder blijft hoef je geen vermogensbelasting te betalen. =Uitleg Postcode Loterij= Bron 3 Moet ik kansspelbelasting betalen als ik een prijs win? Geldprijzen tot en met € 449,- zijn belastingvrij. Geldprijzen van meer dan € 449,- worden belast met de wettelijk vastgestelde kansspelbelasting. De belasting wordt door de Nationale Postcode Loterij afgedragen. Als u een prijs wint, ontvangt u het nettobedrag. Indien u op meerdere loten een geldprijs wint van € 449,- of minder, hoeft u geen kansspelbelasting te betalen. De bedragen worden dus niet bij elkaar opgeteld. Ook als u een prijs in natura wint, hoeft u geen kansspelbelasting te betalen.

Toegevoegd op 17 september 2019 13:13: bron
Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...
https://klantenservice.postcodeloterij.nl/...
https://www.vakbondabw.nl/weblogs/weblog-h...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100