Is dit een nieuw feit om na te vorderen?

In 2013 heb ik net als de jaren daarvoor aanhifte IB gedaan via het aangifteprogramma. Per 2014 is het via de site van de belastingdienst gegaan, onder het mom "controleer de gegevens goed". Welnu, per 2014 heb ik abusievelijk een klein deel (ca. 600,-) teveel aan hypotheekrenteaftrek ontvangen. Dat deel betreft een oud consumptief krediet en hoort thuis in box 3. Ten opzichte van de schuld eigen woning is dat peanuts: die bedroeg ruim 7.000,- en is correct opgevoerd in box 1.

Ik heb dus in de online aangifte 2015/2015/2016 helaas niet goed aangegeven dat het een consumptief krediet is. Voor 2016 kan ik dat nog wijzigen (aanslag is nog niet definitief). Is voornoemde nou een nieuw feit voor een navorderingsaanslag 2014 en 2015, incl. eventuele boetes? Immers, in 2013 en alle jaren daarvoor heeft de belastingdienst zelf ook kunnen zien dat het een box 3 schuld is. Blijkbaar heeft de inspecteur/controleur zelf (ook) zitten slapen bij het vaststellen van de definitieve aanslag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor het opleggen van een navorderingsaanslag hoeft er niet altijd sprake te zijn van een nieuw feit. In uw geval is er geen sprake van een nieuw feit maar van een onjuiste aangifte. "U hebt inkomsten of vermogensbestandsdelen bewust niet opgegeven. Daardoor hebt u te weinig belasting betaald. Er hoeft hierbij geen sprake te zijn van een nieuw feit. U kunt dan ook nog een boete krijgen, omdat u opzettelijk onvolledig aangifte hebt gedaan. Of omdat u verwijtbaar slordig en daardoor onvolledig aangifte hebt gedaan." Of u die boete ook echt moet gaan betalen zal een beetje van de omstandigheden afhangen. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/u_moet_betalen/navorderingsaanslag "Doet u opzettelijk geen aangifte? Dan kunt u een vergrijpboete krijgen. Dit kan ook als u opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet. Wij kunnen u ook een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag, die wij u sturen als een eerdere aanslag te laag was. Als blijkt dat die navorderingsaanslag komt doordat u opzettelijk (of met grove schuld) onjuiste of onvolledige gegevens verstrekte, dan is dat een vergrijp en krijgt u een boete." https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/ik-heb-een-boete-gekregen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100