Mag je studiekosten aftrekken waarvoor je bij je werkgever een studieschuld opbouwt?

Naast mijn werk doe ik een studie op zaterdag waarvoor ik kosten (boeken, collegegeld) maak. Ik heb met mijn werkgever een overeenkomst dat ik de studiekosten kan opgeven en dat ik die bedragen ontvang op mijn bankrekening. De kosten gaan in een lening die ik in de toekomst zal aflossen. Ik bouw dus in feite een studieschuld op bij mijn werkgever. Nu is mijn vraag, kan ik deze kosten opgeven als scholingsuitgaven in mijn aangifte inkomstenbelasting? In mijn ogen is deze constructie te vergelijken met de situatie dat ik bij de bank bijvoorbeeld 10.000 leen en daar mijn studie van bekostig. Ik denk dus dat ik deze kosten wel mag opgeven in mijn aangifte. Ik weet het alleen niet helemaal zeker.

Mijn tweede vraag is meer uit nieuwsgierigheid. Hoe kan de belastingdienst zien dat iemand zijn kosten vergoed krijgt door de werkgever? Stel je voor mijn situatie, alleen dat dan mijn werkgever de kosten kwijtscheld. Zijn de scholingsuitgaven dan niet heel erg fraudegevoelig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het terug te betalen bedrag vormt in het jaar van terugbetaling een aftrekbare scholingsuitgave voor de inkomstenbelasting. Aftrekbaar dus. Zie de bron en lees onder: terugbetaling werknemer.

Bronnen:
https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/beloning...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100