Uitbetaling restant verlof uren, mag dan de WW uitkering gekort worden?

In mei kreeg ik nog verlofuren uitbetaald van het uitzendbureau waar ik tot 1 april heb gewerkt. Daarna heb ik ww aangevraagd maar nu kort het UWV mij op deze uitbetaling. Mag dat??

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, want in principe zijn die uren / dagen dus "dubbel" betaald. Nu zijn die uren alsnog door je baas betaald, dus kan het UWV die (dubbel betaalde) uren terugvorderen. Zou raar zijn als dat niet zo was.

Dat mag.  Eerst iets over de berekening van de "gewone" WW-uitkering. Daarvoor is de basis het dagloon. Om dat te kunnen berekenen, wordt gekeken naar het totale sv-loon dat werd verdiend in het jaar voordat je werkloos werd. (Dat sv-loon is het totale loon waarover premies sociale verzekeringen zijn betaald.) Dat "jaar" eindigt in de laatste volle maand voor de maand waarin je werkloos werd. Het sv-loon bestaat uit het brutoloon en vaste onderdelen van het loon zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand, ploegentoeslag en bijtelling van een auto van de zaak. Pensioenpremie, onkosten- en ontslagvergoeding tellen niet mee als sv-loon. Met dat dagloon (= jaarloon/261) wordt het maandloon berekend, door vermenigvuldiging met 21,75. Als je geen inkomsten zou hebben,  dan krijg je tijdens de eerste 2 maanden een bruto WW-uitkering van 75% van het WW-maandloon en daarna van 70 procent. Ok. Je hebt nu inkomen ontvangen dat nog uit de dienstbetrekking voortvloeit. Sinds 01-07-2015 geldt voor de WW het systeem van inkomensverrekening. Dit houdt in dat dat inkomen uit dienstbetrekking volledig op de uitkering in mindering wordt gebracht (maar 30 procent van dat inkomen mag je houden.)  Deze nieuwe regel heeft overigens tot gevolg dat het altijd loont om te werken als je een WW-uitkering krijgt. Een rekenvoorbeeld wanneer je zou gaan werken: "Stel, u verdiende € 2000 per maand voordat u werkloos werd. Dat is het maandloon waarop uw uitkering wordt gebaseerd. Uw WW-uitkering is 70% van uw maandloon. Dat is € 1400. U gaat weer aan het werk en verdient € 1000 per maand. Deze inkomsten worden afgetrokken van uw maandloon waarop uw uitkering werd berekend. Dus: € 2000 - € 1000. Uw uitkering wordt dan € 700. Dat is namelijk 70% van € 1000. Uw totale inkomen wordt dan: € 1000 + € 700 = € 1700. Dat is € 300 meer dan wanneer u niet aan het werk was gegaan."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100