Volgens de site in de uitleg bestaat de bijtelling lease-auto sinds 2000, maar volgens mij bestond die in de jaren '90 ook al. Wie weet dit?

Zie: http://www.autoblog.nl/de-historie-van-de-bijtelling

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik weet het en kan hier volmondig "ja" op antwoorden. Ik verwijs naar de Elsevier Belasting Almanak van 1999 die handelt over het belastingjaar van aangifte 1998. Op blz. 40 staat onder het kopje P 1b/O 2b: Priv´-voordeel van een auto van uw werkgever die u in 1998 ter beschikking had. Stuur een specificatie mee. Onder punt 3. Autokostenfictie als een personenauto ter beschikking staat Van " ter beschikking hebben" is sprake als de werkgever de auto voor u heeft bestemd (BNB 1995/192. Meestal gaat het dan om een situatie waarin de (lease)auto voortdurend ter beschikking staat en ook voor privé-ritten mag worden gebruikt. Ook als u de auto niet voor privé-ritten mag of kunt gebruiken, kan er echter sprake zijn van ‘ter beschikking hebben’. 4a bijtelling 20% van de catalogusprijs van de personen auto De bijtelling bedraagt in beginsel 20% van de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto, d.w.z. de nieuwprijs inclusief de ‘af fabriek’ geleverde extra’s en inclusief BTW en BPM. U mag geen rekening houden met eventuele prijskorting. Het gaat steeds om de voor Nederland geldende catalogusprijs, ook als u bij een buitenlands bedrijf werkt en in een auto met een buitenlands kenteken rijdt. Niet van belang is of de kosten voor uw werkgever minder dan 20% van de catalogusprijs waren. Let op 1! De lease-maatschappijen verstrekken de fiscus jaarlijks een overzicht van auto’s met de namen van de bij hen bekende berijders en de catalogusprijzen. Ga na of deze opgaaf overeenstemt met uw gegevens. In deel 36 van de Almanak gaat het nogmaals over UW AUTO. Zie punt IIIAuto van de werkgever 1. bijtelling voor prié-gebruik; lease-auto Als uw werkgever (bij een eigen B: de BV) u in verband met het verrichten van werkzaamheden een auto ter beschikking heeft gesteld, zult u voor privé-gebruik van die auto een bedrag als loon moeten aangeven. Soms is dat de werkelijke waarde van het privé-gebruik (bestelauto) Voor personenauto’s geldt echter de zgn. 20%-cq 24%-regeling. Ook bij een lease-auto van uzelf waarvan de werkgever u de kosten vergoedt of die u aan uw werkgever verhuurt, kan er sprake zijn van ‘ter beschikking gesteld’ (zie blz. 41 onder punt 3). Uit dit alles blijkt dat in de jaren 90 van de vorige eeuw ook sprake was van bijtelling wegens priégebruik met betrekking tot leas-auto’s.

De bijtelling loopt sinds 2006 via de loonbelasting. Daardoor heeft de werknemer met leaseauto een lager nettosalaris dan zijn collega in verder gelijke omstandigheden maar zonder die auto. In de jaren voor 2006 liep deze materie via de aangiften inkomstenbelasting bij de belastingplichtige zelf dus niet via de salarisadministratie van de werkgever.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100