Is een achteraf gemonteerde trekhaak op een leaseauto aftrekbaar van de belasting?

Je laat na goedkeuring van de leasemaatschappij een trekaak monteren en voldoet de rekening zelf. Zijn dit aftrekbare kosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

U verwoordt het niet goed. De trekhaak is niet aftrekbaar zoals hypotheekrenteaftrek. Hoe moet u aftrekbaar dan wel zien? Informatie van de rijksoverheid: Heeft u met uw werkgever afgesproken dat u een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik? Dan wordt deze eigen bijdrage van de bijtelling afgetrokken. U betaalt dan alleen belasting over deze verlaagde bijtelling. Conclusie: de eigen bijdrage die u betaalt voor het privégebruik van de leaseauto, i.c. de trekhaak, mag u aftrekken van de eigen bijdrage van de bijtelling.

Bronnen:
http://www.autoweek.nl/forum/read.php?10,5143339
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/in...

Op zich zijn die (privé) kosten niet aftrekbaar dus de fiscale bijtelling wordt daardoor niet beïnvloed, dus niet lager, evenals de loon- en inkomstenbelasting. Wel kun je de door jou betaalde kosten voor de trekhaak aan de werkgever in rekening brengen en daarop als eigen bijdrage hetzelfde bedrag in mindering brengen als extra eigen bijdrage gebruik leaseauto. Dus per saldo met gesloten beurzen. Dat kost de werkgever niets, maar hij moet het wel fiscaal willen verantwoorden dus het als extra eigen bijdrage in mindering brengen op de bijtelling in de loonadministratie. Let op. Dit is geen recht maar afhankelijk van de medewerking van de werkgever. Zie ook: Elsevier Belasting Almanak 2015, de onderdelen 54.4, 52.3.5. Op soortgelijk wijze kun je andere autokosten in privé in mindering brengen op de bijtelling, zoals bij voorbeeld kosten autowasstraat, parkeergeld prive, tolgelden vakantie, veerboot naar Scandinavië, Groot-Brittannië etc. NB Als bijdrage voor eventuele discussie. Het hogere brandstofverbruik bij privégebruik van de auto, met een caravan daarachter gekoppeld, zal de werkgever doorgaans ook voor zijn rekening nemen. Daarvoor dient de auto wel van een trekhaak te zijn voorzien!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100