Mijn Loonheffingskorting is niet toegepast kan ik het geld terug vragen ?

Loonheffingskorting is vanaf Juni niet bij UWV-Wajong toegepast
kan ik geld terug krijgen als ik het wijziging formulier opstuur ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet via het UWV. Want een werkgever of uitkeringsinstantie mag niet voor verstreken maanden alsnog de loonheffingskorting toepassen. Het mag alleen voor de maanden die nog komen nadat je de loonheffingskorting op 'ja' hebt laten zetten. Maar gelukkig is er niets aan de hand. Begin volgend jaar (uiterlijk eind januari) krijg je een jaaropgave van het UWV. De bedragen die daar op staan voor uitkering en loonheffing neem je over in de aangifte Inkomstenbelasting. De software rekent alles wat je ingevuld hebt automatisch door. Heb je daarna nog recht op geld terug, dan wordt dat bedrag uitbetaald door de Belastingdienst.

Dat is wel vreemd, normaal gesproken laat het UWV automatisch de loonheffingskorting toepassen, tenzij je er zelf voor kiest deze niet toe te laten passen. Als je meerdere uitkeringen ontvang of als je naast je Wajong werkt, moet je wel even opletten: het is het meest gunstig om de loonheffingskorting te laten toepassen over je hoogste inkomen, dus als je vrij veel werkt en een lagere Wajong ontvangt, kan het inderdaad handiger zijn de loonheffingskorting over je salaris in plaats van je uitkering te laten toepassen. Mocht de loonheffingskorting niet of verkeerd toegepast zijn, dan zal de Belastingdienst automatisch in je aangifte een herberekening maken: heb je teveel belasting betaald dan krijg je dat terug, heb je te weinig betaald dan krijg je een naheffing. Al betekent ook te weinig hebben betaald vaak dat mensen minder geld terugkrijgen, niet dat ze bij moeten betalen. Als je je loonheffingskorting anders wilt laten toepassen, moet je dat doorgeven bij het UWV en/of je werkgever. Die geven dan bij de Belastingdienst aan dat dit gewijzigd moet worden. In de loop van het volgende jaar, als je je aangifte hebt ingestuurd, zal er opnieuw een berekening worden gemaakt. Als je een voorlopige teruggave krijgt, kan dit wél in de loop van het jaar al worden aangepast. Zie hiervoor http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/voorlopige_aanslag_nieuw/voorlopige_aanslag_hoe_het_werkt/ . Toegevoegd na 1 minuut: Het UWV kan een wijziging niet met terugwerkende kracht toe laten passen trouwens, dus zou de heffingskorting nu niet toegepast worden en wil je dat wel, dan zal dat gebeuren vanaf waarschijnlijk de eerstvolgende uitbetaling (of hoe lang het duurt om de wijziging te verwerken).

Als het een fout van het UWV is, dus als jij het UWV tijdig en juist hebt geinformeerd, dan kun je schriftelijk bezwaar maken tegen de te hoge inhouding door het UWV bij de Belastingdienst, afd. Loonbelasting waar de inhoudingsplichtige, dus het UWV, onder valt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100