vakantiedagen uitbetalen ja of nee?

Mijn vrouw werkt momenteel in een filiaal van een landelijke keten. Dit filiaal wordt echter binnenkort overgenomen door franchisenemer van dezelfde keten. Nu is het zo dat normaal bij een overname alle openstaande vakantiedagen worden uitbetaald. Normaal zou dit geen probleem zijn, maar door haar zwangerschapsverlof en ziekte daarvoor heeft zij nog 25 dagen openstaan. Is het belastingtechnisch verstandig om dit te laten uitbetalen of voor een andere mogelijkheid te kiezen. Er kan namelijk ook in "zwaarwegende" gevallen voor gekozen worden om ze mee over te nemen. Hierbij moet nog verteld worden dat de franchisenemer er geen problemen mee heeft als zij na haar zwangerschapsverlof de vakantiedagen wekelijks afbouwt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Uitbetaalde vakantiedagen worden altijd zwaarder belast dan opgenomen dagen. Zij worden gezien al extra inkomsten en mogen derhalve ook zwaarder belast worden. Net zoals overuren. Belastingtechnisch gezien is het dus niet verstandig. Zwangerschap en ziekte zijn ook een indicatie dat de extra dagen de komende tijd nog wel eens erg welkom zullen blijken. Ik zou proberen die zwaarwegende omstandigheden te claimen.

De situatie is dat in de maand dat je het laat uit betalen, je een top inkomen hebt. Volgens de regels dient over dit top inkomen het top tarief betaald worden, dit omdat je in theorie elke maand dit top inkomen zou kunnen hebben gehad of zou kunnen krijgen. Maar wat niet zo sterk verander is je jaar inkomen. In het geval van je vrouw met haar 25 dagen krijgt zij in plaats van 12 maanden 13 maanden salaris. Dus een stijging van 10% en over die 10% betaal je bij de jaar opgave het normale tarief. Nu is de keuze wat wil je vrouw het geld of meer tijd met de kinderen. Als zij kiest voor de kinderen dient de nieuwe werkgever de vakantiedagen te overkopen van de oude werkgever. De oude werkgever en de nieuwe werkgever maakt het niet uit wat jullie kiezen. Waarschijnlijk een kadootje van vanwege de feestelijke situatie van een zwangerschap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100