Wat op te nemen tijdens het invullen van de inkomstenbelasting over voorgaande jaren?

Hallo,

Ik ben nu twee jaar student-af en inmiddels begonnen met een eigen onderneming. Ter info: ik heb na 2010 geen betaalde baan gehad.

Na het doen van mijn eerste aangifte inkomstenbelasting, afgelopen april (over 2013), ontving ik een bericht dat mijn kleinschalige verlies over het afgelopen jaar alleen kon worden vastgesteld wanneer ik ook de IB in zou vullen over 2010.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik had over dat jaar alleen een kleine stagevergoeding ontvangen. Ik wist niet helemaal zeker of ik dat moest opgeven (en gelukkig had ik daar de jaaropgave nog van), dus heb alles maar netjes ingevuld.

Nu krijg ik echter een nieuwe brief met hetzelfde verhaal en het verzoek om ook de IB over 2011 in te vullen. Hier komen echter wat vragen bij kijken die ik wellicht hier kan oplossen:

1) Ook over 2011 heb ik een stagevergoeding ontvangen, maar een jaaropgave heb ik niet meer. Is het verplicht je stagevergoeding op te geven?

2) Nogmaals: geen betaald werk na 2010. Ik heb (los gezien van het waarom, hoe etc.) gebruik moeten maken van een studiefinanciering en in een enkel geval van een mini-lening (terugbetalen binnen een maand).

Welke zaken dien ik mee te nemen tijdens de IB over 2011?
- Studiefinanciering
- Stagevergoeding
- (extra) Declaratie bij bedrijf
- Iemand die bedrag op mijn rekening stort om een onderdeel te kopen (voorgeschoten)
- Kleine prijs Postcodeloterij (3eur)
- Creditering/annulering/terugstorting bestelling
- Minilening
- OV-restitutie

Toegevoegd na 7 minuten:
Zie reactie: toelichting

Weet jij het antwoord?

/2500

Allereerst: Voor uw aangifte 2010, 2011, 2012 vormen alleen de stage-inkomsten inkomen. De overige genoemde zaken zijn niet relevant voor de aangifte. Kosten die u noemt zijn vergoed en kunnen niet in mindering worden gebracht op de inkomsten. U heeft voor 2013 een negatief inkomen. Voor de aangiften 2009 tot en met 2011 gold een verruiming van de termijn voor achterwaartse verliesverrekening (carry back). De termijn werd onder voorwaarden verruimd van 1 naar 3 jaar. Dit was een tijdelijke maatregel vanwege de economische crisis. Het negatieve inkomen van 2011 werd in eerste instantie met het (positieve) inkomen van 2008 verrekend, daarna 2009 en 2010. En als er dan nog steeds een negatief resultaat was met de jaren 2012 enzovoort. Net zo lang tot het negatieve inkomen met positief inkomen van andere jaren was verrekend. Huidige regeling (vanaf 2012) informatie Belastingdienst - zie de bron: U verrekent het verlies van het jaar met de belastbare winst uit het voorgaande jaar. Dit wordt carry back of achterwaartse verliesverrekening genoemd. Een verlies wordt eerst verrekend met de winst van het voorgaande jaar. Pas daarna verrekent u het verlies met de winsten van de toekomstige jaren. Ik interpreteer de huidige regeling zo dat u uw negatieve inkomen van 2013 eerst moet verrekenen met uw positieve inkomen uit 2012 (stagevergoeding) en dat het eventuele resterende negatieve inkomen van 2013 verrekend wordt 2012 en met 2014 en voor zover nodig nog meer toekomstige jaren. Kennelijk werkt de Belastingdienst in uw situatie toch nog met de tijdelijke regeling van 2009 t/m 2011: eerst verrekening met de drie jaren ervoor, te beginnen met 2010 enz.Voor u is de verrekening met 2010 niet gunstig. Alleen de stage-inkomsten vormen positief inkomen. Hierover is tot ruim € 6000 per jaar de te betalen belasting door de heffingskortingen sowieso € 0. Het verlies van 2013 'verdampt' op deze manier. De kleine positieve inkomens van de jaren 2010 t/m 2012 (stagevergoeding) worden immers op € 0 gezet. En leveren geen belastingteruggave op als er over de stage-inkomens geen belasting is ingehouden. In uw plaats zou ik toch eens informeren waarom de tijdelijke regeling bij u wordt toegepast – eerst verrekening met 3 jaar terug. En hen confronteren met de informatie zoals beschreven in de link van de bron. Wellicht heeft u in de komende jaren wel substantieel positief inkomen. Het verlies van 2013 kan dan gunstiger met toekomende jaren worden verrekend.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100