Neveninkomsten naast fulltime baan; hoe belastingtechnisch?

Ik werk fulltime. Daarnaast maak ik graag websites en ben gevraagd voor een klus van +/- €1000.
Ik ben niet ingeschreven als zzp'er en ben dit voorlopig niet van plan. Voor deze huidige klus zal inschrijven als zzp'er qua tijd sowieso niet lukken.
Maar goed, ik wil een offerte maken voor de website, maar kan geen BTW berekenen en moet over de inkomstenbelasting van de website 42% betalen. Zwart uitbetalen is geen optie, dit wil de stichting niet.
Hoe bouw ik deze offerte op?
Hoe hou ik er het meest aan over?
Moet ik de 42% vermelden?
Graag wat financieel advies voor een niet-zakenman.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bedrag dat je aan belasting moet betalen is voor de stichting niet interessant maar voor jou (uiteraard) wel. Je stelt dus voor jezelf vast wat je 'echt' wil overhouden (dus na aftrek van de inkomstenbelasting die je op 42% hebt gesteld). Stel dat dit euro 1000.- is. Dan moet je in rekening brengen (100/58) * eur 1000.- = eur 1724,14. Die '58' in 100/58 is uiteraard 100 -/- 42. Inderdaad geen btw hierover berekenen want dat mag niet als je geen ondernemer bent voor de omzetbelasting. Komt op neer dat in de offerte iets komt te staan als: "Voor u te bouwen website conform de met u overeengekomen specificaties en onder de met u overeengekomen voorwaarden: eur 1724,14" (Die weer ergens vastliggen uiteraard.)

Het is nog maar de vraag of je belasting zal gaan betalen over die €1000. Omdat het niet om een groot bedrag gaat is de kans groot dat je uiteindelijk geen extra belasting gaat betalen. Je kunt eventueel een proefberekening maken door een aangifteprogramma in te vullen. Je vult het bedrag dan in bij "andere inkomsten uit arbeid". Op de rekening kun je dus zeker niet de 42% vermelden. Je kan gewoon melden dat de kosten in totaal €1000 zijn op de offerte. Je hoeft als particulier geen factuur te sturen. Eventueel op verzoek een declaratie van de kosten en / of een kwitantie dat er betaald is voor de boekhouding. Voor jouw is de BTW verder niet van belang. Je bent gewoon een particulier. Je draagt geen BTW af en kunt dus ook geen BTW rekenen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Het is een stichting en waarschijnlijk ben je veel tijd kwijt aan het bouwen van de website. Dus als u meer dan 125 uur aan het bouwen en onderhouden van de website bezig bent. Dus gemiddeld meer dan een halve dag per week. Dan kan u deze inkomsten als vrijwilligersvergoeding beschouwen. En is het belastingvrij. Ook de vergoedingen voor gemaakte kosten zijn belastingvrij. Wel zou ik een administratie bij houden van de gemaakte kosten en de gemaakte uren. Dan weet u op het moment dat u belastingaangifte doet of het wel of niet onder vrijwilligers of andere regeling valt. Een van de voorwaarde van de vrijwilligersregeling is dat de stichting een niet-commercieel doel heeft. Toegevoegd na 1 uur: Dus stel de offerte op voor 1000 euro . Dat je verwacht meer dan 125 uur aan kwijt bent. Dat je verwacht onkosten te maken. En beschrijf deze onze kosten. Voor reiskosten met prive vervoersmiddel (bv auto) 0,19 euro/km. En dat je mogelijk langer dan je jaar hier mee bezig bent. Voor dat je offerte maakt informeer of de stichting al met vrijwilligers werkt en of ze advies kunnen geven hoe je het onder vrijwilligersregeling kunt laten vallen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100