Ik zag op mijn loonbrief dat ik op mijn overuren bijna niets verdien, omdat er zoveel belasting afgaat. Krijg je dit bij de belastingaangifte terug?

Er gaat bijna 50 % aan belastingen van het salaris op mijn overuren af. Krijg je dit op een later moment weer terug, wanneer je de belastingaangifte doet? Of betekent dit dat je beter je overuren kunt recupereren (verlof).
Ik snap dat het je salaris zo kan vergroten dat je in een nieuwe belastingschijf terecht komt, maar afgezien daarvan, krijg je daadwerkelijk (een deel van) het geld terug wat je over je overuren hebt betaald als belasting? Het staat bij mij op mijn loonbrief als "voorheffing normale bezoldigingen".

Weet jij het antwoord?

/2500

Over gemaakte overuren wordt over het algemeen het toptarief ingehouden. Wanneer je niet in deze tariefgroep komt met jouw jaarsalaris, kun je een gedeelte hiervan terugkrijgen op de jaarlijkse aangifte.

Beste Dafster, Ik heb hier ook heel vaak naar gevraagd, en het kwam er op neer dat je er een gedeelte altijd van terug krijgt namelijk 70/100 van het betaalde belastingdeel. Voor meer info kijk op= http://financieel.infonu.nl/belasting/99114-hoge-loonbelasting-overuren-en-overwerk.html Ik hoop dat dit heeft kunnen helpen. Met vriendelijke groet, Shellow

Er is een verschil tussen de loonheffing die maandelijks wordt ingehouden en de loonbelasting die achteraf jaarlijks wordt bepaald. De jaarlijkse loonbelasting die naar aanleiding van belastingaangifte wordt berekend kijkt naar de inkomsten welke totaal in het jaar gekregen hebt. En als bijvoorbeeld in een drukke periode een of twee maanden veel overwerkt en de rest van de maanden niet, dan kun je bij de jaarlijkse belastingaangifte het spreiden over het hele jaar. Dus het kan dan zijn dat je jaarlijks niet de bovenste schaal terecht komt, maar sommige maanden wel weer wel. Veel mensen komen in December in de het top tarief terecht, omdat in die maand de overuren, de 13de maand en de kerstbonus wordt uitgekeerd. Dus om die reden is er best kans dan je van sommige top maanden de loonheffing deels terug krijgt.

Het lijkt dat je over deze uren meer belasting betaalt, maar dat is niet helemaal correct. Je moet onderscheid maken tussen loonheffing (over het loon) en inkomstenbelasting (over de aangifte). Loonheffing is een voorlopige heffing die over het loon gerekend wordt. In het normale maandloon wordt rekening gehouden met de loonheffingskorting. In het Nederlandse belastingstelsel is er een zogenaamde belastingvrije voet, dit wil zeggen dat je over het laagste gedeelte van je inkomen geen belasting betaalt. Verder is het in Nederland ook zo, dat hoe meer je verdiend (inkomstenbelasting/heffingsinkomen) je meer belasting betaalt. Vanaf een inkomen van € 55952,-- per jaar betaal je 52% inkomstenbelasting. Om op het loon loonheffing in te kunnen houden over overuren wordt gekeken naar het inkomen van het voorgaande jaar, aan de hand hiervan wordt het loonheffingspercentage voor bijzondere beloningen (overuren, vakantiegeld, bonussen) vastgesteld. (37, 42 of 52%) Dus: over overuren, vakantiegeld en bonussen wordt meer loonheffing ingehouden omdat er geen rekening gehouden wordt met de loonheffingskorting. Of je hiervan iets kunt terugkrijgen ligt aan de aftrekposten die je op de belastingaangifte aangeeft (aftrek hypotheekkosten eigen huis, studiekosten, bijzondere ziektekosten, etc). Is het jammer dat je zoveel belasting moet betalen? Ongeveer 20 jaar geleden was het toptarief 72%, nu 52%, de situatie is dus iets verbeterd. Maar daarvoor krijgt iemand met een topinkomen ook 52% van zijn rente over een eigen huis terug en iemand met een lager inkomen 42 of zelfs maar 37%. Toegevoegd na 5 minuten: In mijn antwoord ben ik er van uitgegaan dat je in Nederland werkte en Nederlands belastingplichtig ben. Aan de hand van de term "normale bezoldiging" vermoed ik echter dat je in België werkzaam en belastingplichtig bent. Mijn antwoord is natuurlijk niet van toepassing op de Belgische situatie, daar weet ik onvoldoende van. "Normale bezoldiging" is in Nederland geen gebruikelijk taalgebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100