Ben ik een huisgenoot?

Hallo,

ik ben 19 jaar en woon nog bij mijn ouders. Ze moeten nu een belasting formulier invullen en ik vraag me af of mijn gegevens dan bij huisgenoot 1 moeten. Ik ben al 18+ dus word ik dan gerekend als huisgenoot?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, u bent huisgenoot. Voor de huurtoeslag telt uw inkomen mee. Huisgenoten zijn dus ook kinderen. Hierbij maakt het geen verschil of ze meerderjarig of minderjarig zijn. Tot 23 jaar is € 4706 inkomen vrijgesteld voor de huurtoeslag.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Ja, al gebruikt men op de site van de Belastingdienst het woord 'medebewoner': "Een medebewoner is iemand die deel uitmaakt van uw huishouden en die op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder of iemand anders die bij u woont. Een medebewoner telt alleen voor de huurtoeslag mee. Uw toeslagpartner is voor de huurtoeslag nooit een medebewoner. Ook een onderhuurder is geen medebewoner."

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Voor de toeslagen telt u mee. Samen met u andere huisgenoten (uw ouders) heeft u een (gezamenlijke) inkomen Voor de inkomsten belasting telt u niet mee. U moet apart van ouders zelf een aangifte invullen. Omdat u nog thuis woont mag u geen hypotheekrente aftrekken of u moet samen met u ouders eigenaar zijn van de woning.

Dit is niet nodig bij de inkomstenbelasting bij thuiswonende kinderen tot 27 jaar. Bij de toeslagen ligt dit anders aangezien er dan ook naar het inkomen van kinderen wordt gekeken

Bij toeslagen heb je het begrip partner, huisgenoot of medebewoner. Bij partners worden de toetsingsinkomen opgeteld. Bij huisgenoten, zoals meerderjarig kind of ouders ook voor de huurtoeslag.. Een medebewoner, bijvoorbeeld een kamerbewoner, telt niet mee voor de huurtoeslag, als er een zakelijk huurcontract bestaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100