Is het belastingontduiking als ik rond de jaarwisseling iets koop en de koop ongedaan maak?

Stel dat ik ongeveer 30 k€ spaargeld heb. Ik moet dan vermogensrendementsheffing betalen over alles wat boven de vrijstelling van (ongeveer) 20 k€ valt; ik betaal die belasting dus over ongeveer 10 k€.

Stel nu dat ik vlak voor de jaarwisseling via Internet iets duurs koop. Een auto, een luxe cruise, zoiets. Mijn aankoop kost 12 k€, en die betaal ik direct, bijvoorbeeld op vrijdag 27 december. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat mijn bestelling pas over een hele tijd zal worden geleverd.

Volgens de wet Koop op Afstand heb ik het recht mijn bestelling binnen 7 of 14 dagen (ik ben vergeten hoeveel, maar dat maakt voor deze vraag niet uit) te annuleren. Dus op donderdag 2 januari annuleer ik mijn bestelling, en krijg ik mijn geld terug.

Het gevolg is dat ik op de peildatum van 1 januari geen 30 k€ spaargeld meer heb, maar nog "slechts" 18 k€. Dit bedrag valt binnen de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing, dus nu hoef ik deze belasting niet te betalen.

Mijn vraag is nu:
Stel dat ik deze truc uithaal, is dat dan belastingontwijking (toegestaan), of belastingontduiking (strafbaar)?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De handeling van een auto kopen of een reisbken in het oude jaar en (gedeeltelijk) betalen met als vooropgezet doel binnen de wet te blijven maar belastingheffing te omzeilen (minder vermogensendementsheffing) kan als misbruik worden gezien door de Belastingdienst. Dit soort constructies wordt aangeduid met Fraus legis. Definitie Wikipedia: Fraus legis (Latijn: wetsontduiking) is een door de Hoge Raad in het fiscale recht geïntroduceerd begrip dat 'misbruik van recht' verbiedt. Hiervan is sprake bij constructies die bedoeld zijn om belasting te besparen, verder geen niet-fiscale betekenis hebben en strijdig zijn met doel en strekking van de wet. Simpeler gezegd: Het opzoeken van de gaten in de wet en het gebruik maken van fiscale mogelijkheden waarbij overduidelijk is dat deze mogelijkheden ingaan tegen de bedoeling van de wet met alleen als doel dat je belastingheffing wilt voorkomen. De simpele handeling die hierboven wordt beschreven (auto kopen of reis boeken in het oude jaar en in het nieuwe jaar afzeggen) zal geen sanctie opleveren van de kant van de Belastingdienst (weten zij veel) en dus fiscaal voordeel opleveren. Of daarom gezegd is dat deze manier van handelen te adviseren is (….. Het HJC (Haags Juristen College) was tot voor enkele jaren beroemd en berucht vanwege fiscale constructies (Cyprus constructie). Veelal in de sfeer van fraus legis. Deze belastingadviseurs werden echter aangepakt door de fiscus en werden uiteindelijk failliet verklaard. Zie: http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2010/7/Adviesbureau-belastingontwijking-failliet-door-fiscus-ELSEVIER269911W/

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fraus_legis

Geen belastingontduiking maar het lijkt me een theoretisch geval: * een auto koop je in de regel niet in een webshop * de regeling kopen op afstand geldt onder meer niet voor reizen, hotels, vervoer, restaurants en vrijetijdsbesteding. Als we deze twee hindernissen buiten beschouwing laten en het om een artikel zou gaan dat wel onder deze regeling valt: * Je maakt gebruik van de wettelijke rechten in de regels rond kopen op afstand. * Op 01-01 van het nieuwe jaar maakte het betaalde bedrag geen deel meer uit van je vermogen.

In het geval dat je schetst wordt de koop ongedaan gemaakt. Juridisch gezien is dat met terugwerkende kracht, dus je bent altijd eigenaar van het geld gebleven. Ook al had je er tijdelijk niet de beschikking over. Op je rekening is het niet te zien, maar als je dat verzwijgt is het belastingontduiking. Maar wat dacht je van het volgende: stort het geld gewoon op 30 december op rekening van de belastingdienst of de gemeente of zo. In januari ga je ze bellen met de mededeling dat je per abuis geld hebt overgemaakt naar een verkeerde rekening, en of ze het willen terugstorten. In dat geval was het geld juridisch uit je vermogen, maar wel had je een vordering. Als ik me niet vergis wordt daar door de belastingdienst niet naar gevraagd. Het bovenstaande is natuurlijk puur theoretisch. Ik wil je niet adviseren jezelf te verrijken ten koste van een overheid die toch al miljarden tekort komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100