als je erfbelasting hebt betaald moet je daarna over hetzelfde bedrag nog inkomstenbelsasting en/of vermogensbelasting betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inkomstenbelasting Box 1 (werk en woning) Box 2 (aanmerkelijk belang) zijn niet van invloed op de erfbelasting. Betaalde erfbelasting kan wel van invloed zijn op Box 3 - sparen en beleggen / vermogen. Als er bijvoorbeeld € 5000 erfbelasting is betaald wordt het vermogen ook € 5000 minder. MINDER te betalen belasting Box 3 is dan 1,2% van € 5000 is € 60 - ervan uitgaand dat het totaal aan bezittingen / vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt. N.B: belasting Box 3 moet wel elk jaar worden betaald: 1,2% van het vermogen boven de vrijstellingsgrens.

Stel de nalatenschap is € 10.000 en daarover moet je € 5000 erfbelasting betalen. Daarna betaal je in box 3 over € 5000 x4% x30%= € 60,-- inkomstenbelasting, de zgn.vermogensrendementsheffing.. Ik ga er vanuit dat het vermogen al verlaagd is met de vrijstelling.Erfbelasting en inkomstenbelasting betaal je dus niet over de zelfde som.

Als je erft en je erfdeel komt uit boven het voor erfbelasting belastbare bedrag dan heb je recht op/ontvang je netto de erfenis min de erfbelasting. Het saldo telt voort box 3. Als de erflater voor 1 januari is overleden en de erfbelasting is op 1 januari nog niet is betaald dan mag je de erfbelastingschuld in mindering brengen op je bezit voor box 3 dat dient als uitgangspunt voor de inkomstenbelasting. (30% van 4% over bezit min schulden, afgezien van vrijstellingen/drempel). Vermogensbelasting bestaat al ruim 10 jaar niet meer

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100