Hoeveel belasting betaal ik als ik een volledige woning wil onderverhuren?

Mijn vriend en ik hebben een woning gekocht, waar we binnenkort intrekken. Onze huidige particuliere huurwoning willen wij graag gaan onderverhuren in vier studentenkamers. De eigenaar, onze verhuurder, is akkoord. Wij wonen zelf dan dus niet meer in de huurwoning.
Ten eerste: mag dit?
Ten tweede: hoeveel belasting moeten wij gaan betalen over de huur die wij ontvangen?
Ten derde: kunnen wij hierdoor in de problemen komen met onze koopwoning?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Hoeveel belasting betaal ik als ik een volledige woning wil onderverhuren?" Geen. De uitleg is wat technisch, maar die wil ik u niet onthouden. Het huren van de huurwoning is een genotsrecht: u geniet van het gebruik van een goed van een ander. Volgens de systematiek van de inkomstenbelasting is dit een vermogen dat volgens het tarief van box 3 belast wordt. Maar omdat tegenover dit vermogen ook een economische verplichting tot betalen van huurpenningen staat, zal de daadwerkelijke economische waarde richting de nul gaan. Om het duidelijk te maken stelt wetgever dat zolang u een zakelijke huurovereenkomst met de eigenaar heeft waarbij u in regelmatige termijnen van niet langer dan een jaar huurpenningen betaalt, de waarde in box 3 nihil is. (5.19 lid 4 wet op inkomstenbelasting). Mocht u desalniettemin winst maken met de verhuur, dan is deze belastingvrij. In box 3 geldt immers dat het vermogen de grondslag is, niet het rendement zelf. "Ten eerste: mag dit?" Als de verhuurder toestemming gegeven heeft, het liefst schriftelijk, dan mag u een zaak onderverhuren. U hoeft er dan natuurlijk niet zelf in te wonen. "Ten tweede: hoeveel belasting moeten wij gaan betalen over de huur die wij ontvangen?" Zie hierboven: geen. "Ten derde: kunnen wij hierdoor in de problemen komen met onze koopwoning?" Ik kan met niet voorstellen op welke manier, anders dan dat u het zich niet kan veroorloven bijvoorbeeld in het geval dat er geen huur betaalt wordt en u kan niet uw hypotheek en de huur aan de eigenaar betalen. Tot slot: ik kan me niet voorstellen waarom u denkt dat dit een goed idee is. U krijgt vanuit de Nederlandse huurwetgeving allerlei verplichtingen die u na moet leven. U wordt ten opzichte van de eigenaar verantwoordelijk voor slechte huurders. U wordt ten opzichte van de huurders afhankelijk van het onderhoud aan de woning. En die huurders hebben gewoon huurbescherming en die krijgt u dus met geen mogelijkheid de woning uit mocht u het weer willen gebruiken als u uit elkaar gaat. Let er dus op dat de risico's niet de mogelijke winst overstijgen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0011353/Hoof...

Belasting is van allerlei factoren afhankelijk. Maar let op: je zit ook met alle problemen, reparaties e.d. want dat doet jullie verhuurder niet meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100