Waarom heet BTW eigenlijk Belasting over de Toegevoegde Waarde?

Want uiteindelijk gaat het over de belasting over het eindbedrag van een bepaald product of dienst die de eindafnemer in zijn geheeld betaalt, niet alleen de belasting over de meerwaarde door het verhandelen.
Ik heb dit nooit begrepen. Kan iemand dit uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De ondernemer betaalt bij zijn inkoop btw. Hij draagt af de btw over ontvangen vergoeding, dus de verkoop. De btw over de inkoop verrekent hij (trekt hij af) bij de aangifte en afdracht aan de fiscus. Per saldo betaalt hij btw over zijn marge, dus 'Belasting Toegevoegde Waarde'. De betreffende wet heet trouwens 'Omzetbelasting 1989'. BTW is het systeem. Dit in tegenstellig met de vroegere omzetbelasting waarin elke ondernemer omzetbelasting afdroeg over zijn verkoopprijs zonder verrekening. Dat werd cascadestelsel genoemd.

Bronnen:
De wet, eigen ervaring, en...

Zal het proberen simpel te vertellen. Deze belasting stamt al uit de zestiger jaren. Elke dienst of artikel krijgt een bepaalde waarde toegevoegd door de verkoper / dienstverlener. Over de waarde die is toegevoegd aan het artikel / of dienst moet belasting betaald worden. Daar er over het heffen van BTW over de belastingen die betaald wordt voor diensten en sommige artikelen meningsverschillen dreigde te ontstaan heeft men in Nederland deze wetgeving omgedoopt tot omzetbelasting 1989 en bestaat enkel nog in EU verbond de term Belasting over de Toegevoegde Waarde.

Bronnen:
http://eur-lex.europa.eu/nl/dossier/dossier_17.htm

onderstaand voorbeeld maakt het hopelijk duidelijk hoe het zit met btw. de consument eindgebruiker betaald uiteindelijk de btw BTW Productie bedrijf koop grondstof € 1.000 19% Te Betalen BTW € 190 Productie bedrijf verkoopt aan tussen handel gereed product € 2.000 19% BTW te ontvangen € 380 Te betalen bTW aan de fiscus € 190 Tussenhandel verkoopt aan winkelier € 2.200 19% BTW € 418 Tussenhandel betaald aan de fiscus € 38 Winkelier verkoop product voor € 2.975 Hierin zit de btw € 475 BTW Winkelier draag af 475-418 = 57 Toegevoegd na 4 uur: Consument betaald dus € 475 btw aan de winkelier hiermee is de afdracht afgehandeld Toegevoegd na 4 uur: Nog ven voor de duidelijkheid € 190+ € 190 +€ 38 + € 57 =€ 475

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100