Hoeveel (spaar)geld mag je op je rekening hebben staan om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is moeilijk te zeggen hoeveel spaargeld er op de rekening mag staan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er geen spaargeld is maar dat er € 3500 op de lopende rekening staat en geen kwijtschelding wordt verleend. Ook het bedrag van de lopende rekening wordt meegenomen en telt dus mee als 'spaargeld' Huur- zorgtoeslag, te betalen huur, kosten zorgverzekering. Op de toelichting die de gemeente meestuurt is de berekening te maken, maar deze berekening is niet heel eenvoudig. In deze berekening is er een normbedrag dat afhankelijk is van de prive-situatie: € 1000 of wat meer of minder. Dit bedrag is het genormeerde bedrag nodig om de lopende maand de kosten te betalen. Kort gezegd; bij de berekening gaat de gemeente uit van hoeveel spaargeld er is, hoeveel er op de lopende rekening staat, evtl. andere bezittingen zoals auto, en wat er per maand binnenkomt aan huurtoeslag, zorgtoeslag. Eraf gaat het normbedrag, kosten huur en zorgverzekering, evtl. schulden. Het is een berekening van plussen en minnen. Als het uiteindelijke resultaat van de berekening is dat er een positief bedrag is hoger dan de aanslag gemeentelijke belasting wordt geen kwijtschelding verleend. Als dit bedrag € 0 of lager is volgt volledige kwijtschelding. Tussen € 0 en bedrag aanslag volgt gedeeltelijke kwijtschelding. Algemeen: Gemeenten dienen zich te houden aan de zogenaamde leidraad invordering, maar hebben ruimte om binnen grenzen hun beleid te bepalen. Zo zijn er gemeenten die spaargeld toestaan binnen de grenzen die gelden voor WWB. Gezinnen kunnen dan in aanmerking komen voor kwijtschelding als er maximaal € 11.370 spaargeld of vermogen is. Voor alleenstaanden ligt de grens dan bij maximaal € 5685 euro aan spaargeld of vermogen. Maar deze gemeenten vormen de uitzondering. De waarde van de auto telt meestal mee, tenzij de auto medisch noodzakelijk is of ouder is dan 10-15 jaar (minder waard dan € 2269) Tenslotte zijn er ruimere grenzen voor aanvragers die 65 jaar waren op 31 december 1999. Deze groep heeft een extra vrijlating van € 2269 Mijn ervaring is dat met spaargeld boven een bedrag van € 1000 a € 2000 en bijvoorbeeld € 1000 op de lopende rekening er al snel afwijzing volgt. Om in aanmerking te komen voor kwijtschelding moet er een minimum inkomen zijn en mag er dus (vrijwel) geen spaargeld zijn, zelfs geen spaargeld om noodsituaties op te vangen zoals een kapotte wasmachine.

vergeet niet dat een auto ook tot vermogen wordt gerekend. Kijk eens op www.berekenuwrecht.nl Daar kom je al veel te weten, niet elke gemeente werkt er al aan mee, maar je hebt indicatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100