een vriend uit duitsland wilt mijn zijn motor schenken ter waarde van 15000 euro (duitsland). wat moet ik aan belastingen betalen voor dit geschenk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het schenkingsrecht is over dat bedrag 30% dus € 4.500.

Onze belastingwet gaat uit van de schenker. Het ligt eraan hoe lang die vriend al in Duitsland woont of je in Nederland schenkbelasting moet betalen.. Als je vriend meer dan 10 jaar in Duitsland woont, dan mag Nederland geen schenkbelasting heffen over de waarde van de motor. Als je vriend vanuit Nederland in Duitsland is gaan wonen en nog geen tien jaar in Duitsland woont, dan moet je in Nederland aan schenkbelasting betalen: € 15.000 - € 2.012 (= vrijstelling) x 30% = € 3.896

Volgens mij is kopen voor een symbolisch bedrag idd het beste. Het gaat niet om geld of onroerend goed, dus het hoeft nergens geregistreerd te worden. Bij mij heeft de belastingdienst of wie dan ook nog nooit gevraagd wat ik voor een voertuig heb betaald. Hij kan hem natuurlijk ook gewoon geven, maar nu hoef je er nooit om te liegen: je hebt hem toch gekocht? ;-) Toegevoegd na 15 minuten: Aanvulling: waar het wél concequenties voor zou kunnen hebben (puur hypothetisch): 1, Stel dat jij een bijstandsuitkering hebt waarvoor je je eigen vermogen hebt moeten opgeven. Een inspecteur komt langs en ziet jouw motor staan...: Leg maar even uit waarom je dit niet hebt opgegeven, en verkoop het ding maar... 2, Stel jouw vriend heeft een eigen zaak, boekhouder mist ineens 15000 in zijn eigen vermogen... Misschien zijn er anderen te vinden, maar deze kan ik in elk geval zó bedenken. Mijn financieel adviseur bevestigt in elk geval dat je (om de door mij bovengenoemde reden) niet te maken hebt met erf-/schenkingsbelasting.

Bronnen:
financieel adviseur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100