Is het normaal dat mijn oma met pensioentje €1000 belasting moet betalen over 2011?

Mijn oma verdient bijna niks per jaar. Een klein pension van €400 per maand en AOW.
Maar kreeg een voorlopige aanslag van 2011 en moet meer dan €1000 betalen.
Ik vroeg me af of het normaal is dat oudere mensen zoveel belasting moeten betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Of iemand oud of jong is doet niet terzake. Wat van belang is of over de inkomsten een juist bedrag aan belasting is afgedragen. Als dat niet het geval is krijg je een aanslag. Ook als je oma bent en maar weinig inkomsten hebt.

Dat is wel wat apart maar kijk even na of bij beide de loonheffing op 0 staat want dan is er iets fout gegaan en betaalt ze geen loonheffing en komt het daardoor. Mijn vader heeft een pensioen van dubbel zoveel maar betaalt ongeveer 600-800 belasting maar er wordt ook belasting van zijn pensioen gehaald. Als de bij beiden rekening gehouden wordt met de loonheffing dan gaat er iets fout. Toegevoegd na 49 seconden: Je moet dus even op de jaaropgaaf van beide kijken, die heeft ze begin dit jaar gehad en op basis daarvan wordt de belastingaanslag berekend. Kijk even of bij beiden de loonheffing 0 is dus. Toegevoegd na 1 minuut: Nog een aanvullling: kijk wat er bij 'ingehouden loonbelasting oid staat.

Uw oma krijgt drie kortingen: de algemene heffingskorting. ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting. Die kortingen zijn in totaal even 2000 euro. Omdat het totaal aan inkomsten in schijf 1 lijkt te blijven, moet er iets aan de hand zijn met de heffingskortingen. Uitsluitend op het hoogste inkomen: het AOW-inkomen voor alleenstaanden van 13.543 euro bruto (jaar 2011) kan de loonheffingskorting worden toegepast. Op het aanvullend pensioen van netto 400 euro per maand mag de loonheffingskorting dus NIET worden toegepast, maar moet zo 15% belasting over worden betaald. Ook kan is een (kleine) bijbetaling achteraf mogelijk omdat een (klein) deel van het totale inkomen in schijf 2 terechtkomt. Toegevoegd na 5 uur: In de siuatie van oma lijkt het me een goede raad de belastingaangifte te laten verzorgen door een HUBA-er ouderenbond (hulp bij aangifte) Deze kan precies vertellen waarom er bijbetaald moet worden. Bij lidmaatschap van even € 30 wordt de aangifte gratis verzorgd (thuis)

Misschien handig een T-biljet in te vullen. Hier kan je kijken of er teveel of te weinig is betaald. Bij meerdere inkomsten van verschillende bronnen (bv werkgevers) kan er teveel betaald zijn, maar er kan ook te weinig ingehouden zijn. Als je er niet uitkomt kan een administratiekantoor oid je tegen een kleine verschoeding eea na laten kijken (vakbond is ook een idee) Je kunt altijd een schikking bij de Belastingdienst treffen. Hoogte van een aanslag is onafhankelijk van de leefdtijd, maar afhankelijk van hoogte van inkomsten en of er teveel of juist te weinig is ingehouden.

Normaal is het als zijn een groot eigen huis heeft of een spaarrekening met veel kapitaal daarop. Goed dat je met je oma meekijkt in haar belastingen. Zelf heb ik een oud-collega van over de 80 die er allemaal geen barst meer van snapt en maar alles betaald omdat de overheid zegt dat dat moet. Haar help ik nu maar hoeveel alleenstaande ouderen gaan stug door met soms onterechte acceptgiro's. Eigenlijk vind ik dat ouderen boven de 80 geen naheffingen zouden moeten krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100