Kan een organisatie zoals in mijn geval de kinderopvang zonder mijn toestemming informatie inwinnen bij de Belastingdienst?

Dit heeft gisteren plaatsgevonden en ik twijfel of dit wel mag in verband met de persoonsgegevens privacy wet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een kinderopvang organisatie kan geen persoonlijke informatie inwinnen bij de belastingdienst. Dit zou wel kunnen als jij jouw gegevens bekend gemaakt hebt. Toegevoegd na 2 uur: Er zijn gastouderbureaus die het rechtstreeks voor je willen regelen, maar zoiets kan allen als jij als vraagouder daar toestemming voor geeft en dus jouw gegevens geeft, anders kan en mag het niet.

De Belastingdienst heeft privacy zeer hoog in het vaandel staan. De Belastingdienst zal nooit gegevens van belastingplichtigen aan anderen geven, behalve als ze dat wettelijk verplicht zijn en zelfs dan moet er een gegronde reden voor zijn.

BSN voor kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en zorgtoeslag Kinderopvangorganisaties zijn wettelijk bevoegd en verplicht om voor de kinderopvangtoeslag ouders te vragen naar hun burgerservicenummer (BSN) en dat van hun kind. Zij vragen die gegevens zodat de Belastingdienst Toeslagen de administratie van het aantal gebruikte opvanguren kan koppelen aan haar eigen gegevens. Dit geldt ook voor verhuurders voor de huurtoeslag en voor zorgverzekeraars voor de zorgtoeslag. -------------- Dat betekent nog niet dat ze informatie mogen inwinnen bij de belastingdienst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100