Waarschuwing: dit wordt een complex verhaal. Zie het als een overzicht van zaken waar je rekening mee zou moeten houden, en beslis zelf of je je er verder in wilt verdiepen of dat je het BTW-verhaal laat voor wat het is.
Ik begrijp uit het verhaal dat je nu geen ondernemer voor de omzetbelasting bent. Je hebt dus geen BTW-nummer.
Je moet dus even bepalen of je voor deze activiteit ondernemer voor de omzetbelasting zou zijn. Er zijn een aantal criteria (zie bron 1), maar de belangrijkste is de vraag of de activiteiten regelmatig zijn. Ik haal uit het verhaal niet of daar nou sprake van is. Krijg je een eenmalige betaling? Of gaat je klant je maandelijks betalen? Bij dat laatste kom je dus al snel in de buurt van ondernemerschap voor de BTW.
Let wel: je gaat dus niet zomaar BTW op de factuur zetten. Dat doe je pas als je BTW-plichtig bent, en als je een BTW-nummer aangevraagd hebt.
Het hele verhaal wordt nog iets complexer vanwege de Europese regels met betrekking tot BTW. Daarbij is namelijk de hoofdregel dat als twee BTW-plichtigen een overeenkomst hebben, dat de afnemer dan de BTW regelt. Nu kan het zijn dat jouw prestatie onder een uitzondering valt (dus dat de BTW toch in Nederland gerekend wordt), maar dat moet je uitzoeken.
Dus het stappenplan:
1) ga na of je BTW-plichtig zou zijn/worden. Is het antwoord nee dan is het simpel en stuur je een factuur zonder BTW.
2) overweeg of de administratieve rompslomp je het waard is voor een paar tientjes per maand. Je moet immers wel een uitgebreide administratie gaan bijhouden en BTW-aangiften gaan doen
3) Vraag een BTW-nummer aan
4) Lees je in over de regels over intracommunautaire prestaties en het verleggen van BTW. Probeer uit te zoeken of je onder de uitzondering van 'electronische diensten' of 'reclame' zit.
- Bronnen:
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...