BTW berekenen of niet? Ik heb een eigen website en nu wil iemand mij betalen als ik een promotie artikel over hen plaats.

Dit bedrijf zit in Engeland en vraagt om een factuur. Ik heb een baan via een Uitzendbureau en wil alle inkomsten uit de website opgeven als bijverdiensten. Het gaat om een aantal tientjes per maand. Moet ik nu btw berekenen op die factuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarschuwing: dit wordt een complex verhaal. Zie het als een overzicht van zaken waar je rekening mee zou moeten houden, en beslis zelf of je je er verder in wilt verdiepen of dat je het BTW-verhaal laat voor wat het is. Ik begrijp uit het verhaal dat je nu geen ondernemer voor de omzetbelasting bent. Je hebt dus geen BTW-nummer. Je moet dus even bepalen of je voor deze activiteit ondernemer voor de omzetbelasting zou zijn. Er zijn een aantal criteria (zie bron 1), maar de belangrijkste is de vraag of de activiteiten regelmatig zijn. Ik haal uit het verhaal niet of daar nou sprake van is. Krijg je een eenmalige betaling? Of gaat je klant je maandelijks betalen? Bij dat laatste kom je dus al snel in de buurt van ondernemerschap voor de BTW. Let wel: je gaat dus niet zomaar BTW op de factuur zetten. Dat doe je pas als je BTW-plichtig bent, en als je een BTW-nummer aangevraagd hebt. Het hele verhaal wordt nog iets complexer vanwege de Europese regels met betrekking tot BTW. Daarbij is namelijk de hoofdregel dat als twee BTW-plichtigen een overeenkomst hebben, dat de afnemer dan de BTW regelt. Nu kan het zijn dat jouw prestatie onder een uitzondering valt (dus dat de BTW toch in Nederland gerekend wordt), maar dat moet je uitzoeken. Dus het stappenplan: 1) ga na of je BTW-plichtig zou zijn/worden. Is het antwoord nee dan is het simpel en stuur je een factuur zonder BTW. 2) overweeg of de administratieve rompslomp je het waard is voor een paar tientjes per maand. Je moet immers wel een uitgebreide administratie gaan bijhouden en BTW-aangiften gaan doen 3) Vraag een BTW-nummer aan 4) Lees je in over de regels over intracommunautaire prestaties en het verleggen van BTW. Probeer uit te zoeken of je onder de uitzondering van 'electronische diensten' of 'reclame' zit.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Zakendoen buiten de EU Lees voor Als u zakendoet buiten de EU, hebt u te maken met de btw-regels in ons land en de regels in het andere land. Op de vraag waar u aan moet voldoen buiten de EU, hebben we geen eenduidig antwoord. Dat verschilt per land en u moet zelf nagaan aan welke regels u moet voldoen. Controleer ook waar u btw-aangifte moet doen als u zakendoet met niet-EU-landen. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/zakendoen_buiten_de_eu/ Toegevoegd na 2 minuten: Ergens anders las ik: -Ondernemers + Particulieren in NL: ALTIJD 19% BTW belasten -Ondernemer binnen de EU (buiten NL) : GEEN BTW rekenen (moet DAAR belast worden) -Particulier binnen de EU (buiten NL):  WEL 19 % BTW rekenen -Ondernemer BUITEN de EU: GEEN BTW belasten (goederen: komt dan WEL op de intracommunataire leveringen   aangifte; moet met een geldig BTW nummer zijn).

Omdat je een particulier bent hoef je geen btw af te dragen, en mag je dus ook geen btw vragen. Vermeld dit echter op je factuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100