Wat moet ik invullen bij voorlopige teruggave inkomstenbelastingen als ik alleen betaal voor de kosten?

Ik woon alleen in de koopwoning van mij en mijn ex partner. Ik sta alleen vermeld op de kadaster gegevens en ik betaal alle kosten van de hypotheek VVE en gemeentelijke belastingen. Ik wil graag maandelijks een teruggave ontvangen van de belastingdienst maar nu geeft de aanslag aan of ik alleen 100 procent eigenaar ben van het pand of samen. nu scheelt dit zeker in het maandbedrag. Wat moet ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een belastingdeskundige/boekhouder om raad vragen. Die kijkt naar je gehele inkomen en lasten en kan voor jou het beste eruit halen. Mijn deskundige vraagt ongeveer € 60,00 voor het invullen, maar dat moet je eerst navragen, bij die bij jou inde buurt zit.

Het is een vraag vele mitsen en maren, afhankelijk van een aantal factoren. Ik zal proberen een algemene schets te geven van waar je rekening mee moet houden. Allereerst het eigendom van de woning. Als het bij notariële akte vastgelegd is dat jij de enige eigenaar bent van de woning, zoals je aangeeft in het kadaster, dan mag jij dus ook aangeven in het programma dat je 100% eigenaar bent. Als het niet zo is dan loopt het anders (maar dat moet je dan maar even bij de reacties aangeven). Vervolgens over de renteaftrek. Ik ga er vanuit dat jullie geen fiscale partners meer zijn. In dat geval geldt dat jij als bewoner de hypotheekrente af mag trekken in zoverre dat jij die betaalt. Aangezien dit het geval is, mag je dus het geheel aftrekken, ongeacht of je ex-partner op de hypotheekakte vermeldt staat. Toegevoegd na 34 minuten: Even om duidelijk te krijgen welke factoren meespelen: 1) als jullie na het uit elkaar gaan nog steeds fiscale partners zijn (vanwege het huwelijk bijvoorbeeld). 2) als jullie toch gedeelde eigenaar van de woning zijn Let er ook op bij het invullen dat als jullie pas nu uit elkaar zijn, en jullie hebben voorgaande maanden toch volgens een bepaalde verdeelsleutel de hypotheekkosten betaald, dat je dan op jaarbasis eigenlijk slechts de hypotheekrente kan aftrekken die jij betaald hebt. (Dus totale hypotheekrente op jaarbasis is €10000, je partner heeft €2000 betaald, dus jij kan in totaal maar €8000 aftrekken).

je kunt alleen over dat deel dat jij betaald en rente over betaald de rente terug vragen verder krijg je van de belastingdienst niets terug niet over je bijdrage vve want dat zijn gewone kosten net als de gemeentebelastingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100