Betaal je meer belasting als je 2 verschillende Parttime banen hebt?

Mijn vraag gaat over werk en inkomen. Op dit moment werk ik 3 avonden Parttime in een restaurant. Nou heb ik de mogelijkheid 2 dagen elders ook te gaan werken. Van sommige mensen hoorde ik echter dat dit ongunstig is wat de belastingen betreft en dat je dan meer belasting betaald dan normaal. Omdat je twee verschillende werkgevers hebt...

Kan iemand mij even uitleggen hoe dit allemaal zit, ik vind het namelijk erg vaag en begrijp er zelf helemaal niks van. Ik ben ook nog maar een jongere.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals ronron12 al aangaf betaal je gewoon belasting over het totale inkomen ongeacht het feit of je dat inkomen nou uit één, twee of tien banen hebt verkregen. (ik snap dan al die minnen ook niet). Wat die "sommige mensen" bedoelen, is dat het gebruikelijk is om maar bij één werkgever (diegene waar je het meeste inkomen van krijgt) de loonheffingskorting toe te laten passen, waardoor het er op het loonstrookje van je tweede werkgever (waar je de loonheffingskorting niet laat toepassen), ongunstiger uitziet omdat je dan netto minder overhoudt. Maar uiteindelijk als je na afloop van het jaar aangifte inkomstenbelasting doet (dat moet je in dat geval dus wel doen) en het totale inkomen moet opgeven, wordt dat weer rechtgetrokken. De maatregel om niet bij twee werkgevers de loonheffingskorting toe te passen, is om te voorkomen dat je na afloop van het belastingjaar veel moet terugbetalen.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/belasting/3520...

Je betaald belasting over de hoogte van je inkomen. Hoe meer geld je verdient hoe hoger het belastingtarief wordt. Dus als je over een bepaald inkomen gaat verdienen hou je minder netto voor. Zie link http://www.belastingdienst.nl/particulier/boxen_tarieven/boxen_tarieven-04.html#P121_6295

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/particulier/...

Het klopt helaas. Over je tweede baan krijg je geen loonheffingskorting, die wordt zodoende zwaarder belast. Het dient aanbeveling om bij de baan met het hoogste inkomen voor heffingskorting te kiezen.

dit heeft geen invloed op de te betalen belasting. Zoals ronron al aangeeft wordt dit geheven over het inkomen. Waar je waarschijnlijk voor gewaarschuwd wordt is de loonheffingskorting die maar bij 1 werkgever toegepast kan worden. Bij de andere werkgever betaal je dan wel loonheffing. Op het moment dat je aangifte gaat doen, dan kijken ze hoeveel belasting je moet betalen. Is dit minder dan dat je aan loonheffing betaald hebt, dan krijg je het verschil terug. Is het meer, dan moet je betalen. Kort samengevat: per saldo betaal je dus even veel belasting. Alleen bij een 2e baan betaal je het eerst en krijg je teveel betaalde belasting terug. Zorg dus dat je bij de baan waar je het meest gaat verdienen een loonheffingsverklaring invult.

Hoofdlijnen. Als je op basis van het kalenderjaar (dus over het hele jaar gerekend) te weinig belasting hebt betaald (bij je is ingehouden) dan krijg je na afloopvan het jaar een aangiftebiljet van de Belastingdienst en doe je aangifte en betaalt waarschijnlijk bij. Als er te veel is ingehouden dan krijg je geen uitnodiging voor aangifte en kun je zelf aangifte doen. Dan krijg je het te veel betaalde (ingehouden) terug. Als je aan de scholierenregeling zou deelnemen dan is bij meer dan 1 baan het risico van bijbetalen groter. Wie zegt dat 2 banen fiscaal onvoordelig is die heeft de klok horen luiden.

Ter aanvulling op de al eerdere antwoorden nog het volgende: bij meerdere werkgevers dient er altijd bij één werkgever te worden aangegeven dat de algemene heffingskorting moet worden toegepast; in de regel is dat de werkgever waar je het meeste verdient. De andere werkgever(s) houden geen rekening met genoemde korting waardoor er direct belasting wordt ingehouden. Bedenk echter dat deze werkgevers uitsluitend inhouden conform de eerste belastingschijf. Is je totaal bruto inkomen op jaarbasis meer dan €34055,- dan betaal je over het meerdere belasting over de tweede schijf (42%) waardoor er per saldo te weinig wordt ingehouden en je rekening moet houden met een navordering van de belastingdienst!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100