Maquettekosten terug van de Belastingdienst; is dat mogelijk?

Hallo,

Ik volg momenteel de opleiding Bouwkunde en voor deze opleiding moet ik regelmatig maquettes maken. Echter, maquette materialen zijn erg duur en de kosten rijzen inmiddels de pan uit. Voor de zekerheid bewaar ik alle bonnetjes.
Mijn vraag: is het mogelijk om een deel van deze kosten terug te krijgen van de Belastingdienst? Zo ja, hoe?

PS: ik heb geen (bij)baan.

Groeten, hedehodo

Weet jij het antwoord?

/2500

Scholingskosten zijn aftrekbaar als de opleiding die gevolgd wordt nodig is voor het huidige beroep of een toekomstig beroep. De studie moet als doel hebben een maatschappelijke positie in financieel-economisch opzicht te verwerven of deze positie te verbeteren. Wat dat betreft zit het wel goed met de aftrekbaarheid van uw studiekosten (mits niet vergoed) Ook materiaalkosten kunnen in aanmerking worden genomen,zoals studieboeken, studiemateriaal. Er is echter 1 maar: valt u onder de wet studiefinanciering, dan wordt er anders gerekend. U heeft dan te maken met het zogenaamde normbedrag. Dit is een vaststaand bedrag voor HBO/WO en MBO iets afwijkend van elkaar. Normbedrag minus studiefinanciering (minus drempel van € 500): als er dan nog een bedrag 'boven de streep' overblijft, heeft u een aftrekpost. Dan is er nog 1 maar: als u geen inkomen heeft, krijgt u geen belasting terug. Er is immers niets betaald. Deze aftrekpost wordt dan doorgeschoven naar een volgend jaar. Een jaar dat u wel inkomen gaat verwerven.

Ik heb zelf Bouwkunde gedaan in Delft en weet dat het maken van maquettes een kostbare zaak is. (Heb ook nooit begrepen waarom iemand die Engels doet, en alleen wat boeken nodig heeft, evenveel stufi kreeg als een bouwko, destijds opgezadeld met aanschaf tekentafel, dure tekenspullen en maquettemateriaal en niet te vergeten fotokosten). Helaas, aangezien je geen werk hebt, en dus ook geen relatie hebt met de Belastingdienst, kun je ook niets terugvorderen. (ze zijn niet Sinterklaas). Het gunstigste voor jou zou zijn als je een baan neemt, voor zeg 2 uur/dag (schoonmaken oid) en dan met een T-biljet al je gemaakte kosten aan maquettes terugvordert. Wellicht hou je er sec meer over aan geworven loonkosten (zelf even de juiste verhouding uitrekenen). Echter zonder (bij)baan maak je geen schijn van kans.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100