Hoe zit het precies met belasting vs vakantiegeld/dagen?

Ik werk bij een uitzendbureau en heb vooral in de zomervakantie veel uren gemaakt. Ik zie op mn loonstrook een bedrag bij vakantiegeld (200nogwat) en vakantiedagen (200nogwat). Stel, ik stop in november en ik neem geen vakantiedagen op dan krijg ik het bedrag van 200nogwat uitbetaald. Maar gaat hier nog van af of is die 200nogwat wat ik ook echt kan verwachten? Hetzelfde met het vakantiegeld, wat en zo ja hoeveel gaat hier nog van af? En als er wat afgaat van vakantiegeld/dagen, kan ik daar later ook aangifte van doen bij de belasting?

NB. Ik heb tot nu toe bruto zo een 2800 verdiend, dus ik neem aan dat ik in een van de laagste belastschalen/schijven zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op vakantietoeslag wordt eenhoger percentage belasting ingehouden dan op de gewone periodieke loonbetaling. Dat komt omdat de algemene heffingskorting en arbeidskorting elke maand bij de uitbetaling voor 1/12 deel van het jaarbedrag met de loonheffing wordt verrekend. Omdat je totale loon in 2011 waarschijnlijk minder is dan bruto € 6.400 krijg je alle ingehouden loonheffing terug nadat je aangifte hebt gedaan volgend jaar. Dat komt doordat iedereen recht heeft op de algemene heffingskorting van € 1.987. Die kun je pas helemaal geldend maken bij de loonheffing als je elke maand hebt gewerkt. Om hem helemaal te krijgen doe je aangifte. Toegevoegd na 4 uur: Als het loon nu op jaarbasis onder € 6.352 ligt dan wordt er over een incidentele uitbetaling, zoals vakantietoeslag, al geen loonheffing ingehouden.

Bronnen:
http://download.belastingdienst.nl/belasti...

200 en nog wat is wat. Maar bij het uitbetalen van je vakantie geld gaat daar ook gewoon belasting af in jou geval ongeveer net zo veel als over je loon zou worden ingehouden.

Jij zit met jouw loon in de laagste belastingschijf van 33%. Dat betekent dat het een bedrag bruto is en daar nog 33% van af gaat helaas. Dat geldt voor zowel vakantiegeld als vakantiedagen. Wel is het zo dat veel werkgevers over uitbetaalde vakantiedagen ook 8% vakantietoeslag betalen. Die 200 wordt dus waarschijnlijk eerst 216 en daar gaat pas die 33% vanaf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100