Zijn mijn vriend en zijn vriendin fiscaal partner of niet?

Een vriend van mij en zijn vriendin hebben sinds 3 weken geleden samen een appartement gehuurd, zij staan beide ingeschreven op dit woonadres in de gemeente en betalen ieder de helft van de huur.
Echter weet ik dat de regels omtrent deze situatie dit jaar zijn verandert.

Dus ik vroeg me af, of zij fiscaal partner van elkaar zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op basis van de gegevens in de vraag zijn zij geen fiscaal partner. De voorwaarden zijn volgens de belastingdienst sinds 1 januari 2011: Woont u in 2011 ongetrouwd samen en staat u allebei op hetzelfde adres bij de gemeente ingeschreven? Dan bent u fiscale partners als u aan 1 of meer van de volgende voorwaarden voldoet: - U hebt samen een notarieel samenlevingscontract. U moet dan allebei meerderjarig zijn. - U hebt samen een kind. - U of uw partner heeft een kind en de ander heeft dit kind erkend. - U staat als partners geregistreerd bij een pensioenfonds. - U bent allebei eigenaar van de woning die uw hoofdverblijf is.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/particulier/...

Nu in ieder geval nog niet, als ze langer samenwonen dan een half jaar wellicht wel. Dit zijn de voorwaarden voor samenwonenden: Ten eerste dient u samen langer dan zes maanden onafgebroken te hebben samengewoont en een gezamelijke huishouding hebben gevoerd(delen van kosten e.d.) Ten tweede stond u in die periode ook gezamelijk ingeschreven op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisregistratie(GBA) van uw gemeente. Dit houdt dus in dat wanneer u niet officieel samenwoont(volgens de gemeente), u niet voor fiscaal partnerschap kunt kiezen. Als laatste dienen samenwonenden in de samenwoonperiode beiden ouder dan achttien jaar te zijn geweest. Een uitzondering hierop is wanneer een ouder en kind samenwonen en voor fiscaal partnerschap willen kiezen; aan het begin van het jaar dienen beiden ouder dan zeventwintig te zijn. Voor meer info, zie bron.

Bronnen:
http://www.uwadministratiekangoedkoper.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100