Waarom vieren we een Eerste en Tweede Pinksterdag?

Ik heb het idee dat het iets typisch Nederlands is, het uitspreiden van een feestdag over meerdere dagen. Of is dit altijd al zo geweest? Waarom vieren we een Eerste en Tweede Pinksterdag?

Weet jij het antwoord?

/2500

De katholieke kerk heeft zich in de middeleeuwen flink ingespannen om extra feestdagen te koppelen aan de belangrijkste christelijke feestdagen, legt het Meertens Instituut uit. Zo ook voor de dag na Pinksteren: Pinkstermaandag. De kerkelijke viering van de belangrijkste feesten (Kerstmis, Pasen en Pinksteren) duurde in sommige streken zelfs acht dagen. Of drie dagen: de Pinkster Drie. Zo werd de belangrijkheid van het feest nog eens extra onderstreept. En het stelde mensen in staat nog vaker naar de kerk te gaan. Geen regels Regels voor extra officiële vrije dagen ontbraken toen nog en het verschilde van streek tot streek hoeveel dagen het personeel precies vrij had. Later werden in Nederland, na de Reformatie, alle extra feestdagen afgeschaft. In 1618 bepaalde de Nationale Synode dat Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren naast de zondagen de officiële godsdienstige feestdagen werden. Een extra vrije feestdag op tweede kerst-, paas- en pinksterdag werd wenselijk genoemd, maar niet verplicht gesteld. Elke streek kon zijn eigen koers varen. 1815 In 1815 volgde de heugelijk dag dat er een wet was die van tweede pinksterdag officieel een feestdag maakte (net als tweede paasdag en tweede kerstdag). In veel andere Europese landen is tweede pinksterdag ook een feestdag. Maar in bijvoorbeeld Amerika niet. Derde Pinksterdag In de Zaanstreek en Zeeland wordt nog steeds een derde pinksterdag gevierd.De eerdergenoemde Pinkster Drie wordt hier in ere gehouden.

Bronnen:
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/g...

Dat is een overblijfsel uit het verleden. In de katholieke Kerk bestaat het kerstoctaaf en het paasoctaaf. Zeg maar een liturgisch feestelijke periode van 8 dagen die start op 25 december respectievelijk de zondag van Pasen waarmee het feest wordt "verlengd". Tweede kerstdag en tweede paasdag hebben vallen in die periode en hebben dus een liturgische betekenis in het vieren van de katholieke Kerk. Het pinksteroctaaf is afgeschaft in 1969. Tweede pinksterdag heeft dus geen bijzondere meer. Er zijn daarom ook wel eens geluiden opgegaan om tweede pinksterdag als vrije dag te vervangen door een feestdag van een niet-christelijke godsdienst maar dat is nooit gebeurd. Dus waarom we een tweede pinksterdag hebben; is op dit moment alleen nog: omdat we ook een tweede kerstdag hebben en een tweede paasdag. . . bijzondere meer = bijzondere betekenis meer

Toegevoegd op 23 mei 2021 15:50: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100