Waarom is de Dag van de Arbeid in Caribisch Nederland een feestdag, maar in Nederland niet?

Een vriend van mij op Curaçao zei dat hij vandaag (1 mei) vrij was. De Dag van de Arbeid is daar een nationale feestdag. Waarom is daar wel en hier in Nederland niet?

Toegevoegd na 6 minuten:
Curaçao behoort niet tot Caribisch Nederland overigens. De Dag van de Arbeid is echter ook een feestdag op de BES-eilanden en op Aruba, Bonaire en Curaçao.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet zo dat de dag van de arbeid niet in Nederland wordt gevierd maar wél in de BES-eilanden. Het is: de dag van de arbeid is haast in alle landen een Nationale feestdag, maar niet in Nederland. Voor de meeste landen werd het pas na de tweede wereldoorlog een doorbetaalde vrije dag. Dat 1 mei in Nederland nooit een Nationale feestdag is geworden heeft diverse redenen. In Nederland is de viering van de verjaardag van de Koningin van 1890 – 2013 een Nationale feestdag geweest. Ten tijde van Koningin Wilhelmina was dat 30 augustus. Na de Tweede Wereldoorlog verzoende de sociaal democraten zich met het Koningshuis en Koninginnedag werd vanaf 1948 tot aan 2013 op 30 april gevierd als een Nationale feestdag. Twee Nationale feestdagen na elkaar was te veel van het goede. Zo vlak na het einde van WO2 voelde de Nederlandse bevolking de viering van Koninginnedag meer als 'samen verbonden zijn' dan tijdens een viering van de dag van de Arbeid. Per slot van rekening was 1 mei toch een feestdag van de communistische en socialistische arbeidersbeweging, terwijl Nederland zich meer een handelsnatie voelde. Wanneer Koninginnedag op zondag viel verschoof de viering naar 1 mei waarmee de viering van de dag van de arbeid ook al naar de achtergrond verschoof. Een Nationale 1-mei viering zo vlak na de Tweede wereldoorlog had een nare bijsmaak. In Duitsland werd op 10 april 1933 door Hitler de datum 1 mei tot ‘Feestdag van de nationale arbeid’ verklaard. Joseph Goebbels, de toenmalige Duitse minister van Volksvoorlichting en Propaganda had deze maatregel voorgesteld, om zo een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken. Het was dan eenvoudig om de demonstrerende vakbondsleiders, communisten en socialisten gevangen te nemen, naar concentratiekampen af te voeren, zodat zij zich niet konden verzetten tegen de nationaal-socialistische staat (lees: het Nazisme). Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden), Aruba en Curaçao speelde dit alles niet. Zij zijn meegegaan met hetgeen er gebeurde in de hen omringende landen en eilanden en hebben voor een betaalde 1mei-viering de tweede Pinksterdag ingeleverd.

Bronnen:
http://www.goedgezien.nl/dagvandearbeid.htm
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/ontstaan-...
https://www.businessinsider.nl/ongeveer-10...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100