Waarom vieren wij in Nederland 2 kerstdagen en in andere landen niet?

In Nederland vieren we 1e en 2e kerstdag. Volgens mij is dit één van de weinige landen die dit doen.
Of zijn er meer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger had men geen vrije dagen. Alleen de Christelijke dagen had men vrij af. Om toch extra vrije tijd te geven zijn er de tweede feestdagen ontstaan

Tijdens een officiële kerkvergadering, in Mainz, besloot de katholieke kerk in 813 dat het echte kerstfeest vier dagen moest duren. Werken op kerstavond of op een van de kerstdagen bracht ongeluk: dat mocht dus niet. Het verbod gold niet voor werk dat echt gedaan moest worden. Zo mochten boeren bijvoorbeeld wel hun dieren verzorgen. De eerste kerstdag was vooral een gezellig, huiselijk feest. Tweede kerstdag was al uitbundiger. Het heette ook wel de Grote Paardendag. Boeren galoppeerden op hun paarden rond, om die voor de rest van het jaar tegen ziekte te beschermen. Op derde kerstdag werd de apostel Johannes herdacht, de heilige van de vriendschap. En vierde kerstdag was een echt kinderfeest: kinderen werden een dag de baas. Maar van die vrije kerstdagen werd steeds meer afgesnoept. Eerst verdween de vierde kerstdag, en in 1773 schrapte Nederland ook de derde kerstdag. Tegenwoordig zijn de overgebleven twee kerstdagen niet alleen kerkelijke feestdagen.

Ha, die Rissie010; In Groot Brittannië vieren ze op 26 december Boxing Day; de dag dat de kerstkadootjes worden uitgepakt. Toch ook een soort Tweede Kerstdag dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100