Wat heeft de kerstman te maken met de geboorte van Jezus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Helemaal niks, de kerstman is eigenlijk puur comercieel.

De kerstman hoort als cadeau-brenger bij de kerst tijd. Tijdens kerst vieren we de geboorte van Jesus. Dat is de link: Ze komen op hetzelfde tijd.

De Amerikaanse kerstman, Santa Claus,is de laatste jaren in Europa steeds populairder geworden. De benaming Santa Claus is waarschijnlijk gebaseerd op de Nederlandse naam Sinterklaas, wat een verbastering is van Sint-Nicolaas, de aartsbisschop van Myra in Klein-Azië (nu Turkije). Volgens The Christmas Encyclopedia is „vrijwel alles wat over Sint-Nicolaas geschreven is, gebaseerd op legenden”. Zowel in historisch als in Bijbels opzicht heeft de kerstman geen enkele overeenkomst met Jezus Christus. Wat de Bijbel zegt: „Nu gij daarom onwaarheid hebt weggedaan, spreekt waarheid, een ieder van u met zijn naaste” (Efeziërs 4:25). Degenen die ons het meest na staan, zijn onze familieleden. De Bijbel zegt ook dat het belangrijk is ’waarheid lief te hebben’ en ’de waarheid te spreken in ons hart’. Het lijkt misschien onschuldig en grappig om kinderen te vertellen dat de kerstman met Kerstmis cadeautjes komt brengen, maar is het juist en verstandig om kleine kinderen voor de gek te houden, ook al is het goedbedoeld? Vindt u het niet ironisch dat een gelegenheid die bedoeld zou zijn om Jezus te eren, aangegrepen wordt om kleine kinderen te bedriegen?

Santa Claus, sinterklaas / sint Nicolaas is naast beschermheilige voor de zeelieden ook de beschermheilige voor kinderen. Dan is de link toch wel erg snel gelegd. Volgens overleveringen was Jezus bij zijn geboorte een kind dat in een voederbak paste.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100