Hoe krijg je mensen zo ver dat ze bewuster boodschappen doen en er minder op de afvalberg verdwijnt.

Vanmorgen zag ik een programma op TV hoeveel producten er wordt doorgedraaid in de supermarken. Producten zoals b.v. hammen worden al 2 weken voor uiterste verkoopdatum uit de schappen gehaald. Bergen groente en fruit, ongelooflijk veel brood omdat mensen om 18.00 uur nog steeds dat speciale broodje willen hebben.

Uiteindelijk wordt er zoveel weggegooid in winkels en bij mensen thuis vanwege ons fijne neusje en verwende tongetje dat de hongerige rest van de wereldbevolking 3 x genoeg eten zou hebben.
Het is toch beschamend?

Toegevoegd na 6 dagen:
Iedereen heel hartelijk bedankt voor het reageren op mijn vraag. Wat het beste antwoord is is moeilijk maar ik hoop dat het tot een beetje meer bewustwording heeft geleid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door mensen voor te lichten. Veel mensen weten gewoon niet dat er zo veel voedsel doorgedraaid word. Het tv programma dat jij hebt gezien, is dus een goede methode.

50 % van alles wat weggegooid wordt, wordt al weggegooid voordat het in de winkel komt, dit door de belachelijke eisen die er gesteld worden, een ietwat misvormde komkommer, een te rechte banaan mogen niet in de winkiel liggen. Dat oplossen scheelt al de helft. Dit samen met alles uit de supermarkt wat niet meer verkocht mag worden vanwege de ` tenminste houdbaar tot` datum is verweg de grootste berg. Ik denk dat veel mensen bewust omgaan met eten en niet snel iets weggooien. Ik denk dan ook dat de oplossing niet zozeer ligt bij de consument maar bij de politiek

De beste manier is om mensen goed voor te lichten, en er dan meteen bij te vertellen hoe veel geld ze zo verspillen. Honderden euro's per jaar gaat er zo de vuilnisbak in, blijkt uit onderzoek. Als mensen horen dat ze honderden euro's kunnen besparen, zijn ze sneller geneigd om naar hun eigen gedrag te kijken, dan wanneer je het alleen over 'verspilling' hebt. Er zijn steeds minder mensen die zuinigheid er met de paplepel ingegoten krijgen, helaas. Ik verwacht trouwens niet dat de hongerige wereldbevolking er iets van gaat merken als wij hier minder verspillen. Ook helaas.

Het beter inplannen van wanneer je boodschappen gaat doen kan enorm schelen in de hoeveelheid eten dat iemand weggooit. Veel mensen gaan min of meer elke dag na het werk eten halen waardoor je veel meer in huis haalt dan dat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld op zaterdag een lijst maakt met alle boodschappen die je nodig hebt voor de hele week dan zul je merken dat je veel minder in huis haalt dan dat je elke dag even gauw boodschappen haalt. Nadeel hiervoor vind ik wel dat je dan wel een stuk flexibiliteit weghaalt, want stel je je gaat opeens spontaan uiteten dan heb je wel je maaltijd voor die avond klaarstaan. Maar gelukkig biedt de vriezer een goede uitkomst! Daarnaast denk ik ook dat er eens kritisch moet worden gekeken naar de houdbaarheidsdata, aangezien veel producten langer houdbaar zijn dan dat wordt aangegeven. Maar het is inderdaad juist wat je zegt, we leven in een maatschappij waar mensen enorm verwend zijn en niets meer gewend zijn. Veel producten worden gemanipuleerd omdat we het anders niet eten (denk maar bijvoorbeeld aan een zwarte paprika; die zouden we hier niet eten). Enerzijds denk ik dat er omslag moet komen in hoe wij eten in Nederland en anderzijds zou er ook vanuit de maatschappij regels moeten komen dat er niet langer met eten gemanipuleerd. Door gezondere voeding aan te bieden, wat minder kost dan ongezonde voeding, krijg je minder behoefte aan ongezonde voeding. Een hoop te doen dus op het gebied van voeding!

door eten duurder maken, zo ga je zuiniger met voedsel om

Dat is lastig, je vraagt hoe je een heel volk iets bij kunt brengen. De eerste gedachte is alles drie keer zo duur maken, maar dan krijg je veel weerstand e blijf er altijd en groep (rijken) die toch gewoon doen wat ze willen. Aan de andere kant kunnen mensen een pakket aanschaffen (om eens uit te proberen)om te ervaren waar een arm persoon een hele week van moet leven. Het pakket bevat, suiker, meel rijst voor 1 week. Na dit gedaan te hebben en gevoeld te hebben hoe het is van zo weinig te moeten leven maakt je wel bewuster hoe met eten om te gaan en het te waarderen. Of ze dan ook meteen en op lange termijn bewuster gaan inkopen blijft dan nog wel de vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100