Hoe kan men achterhalen hoeveel 1 calorie aan koolhydraten/eiwitten is?

Weet jij het antwoord?

/2500

De energie-inhoud van koolhydraten en eiwitten wordt op het laboratorium bepaald door de verbrandingswaarde te meten. De stof wordt gecontroleerd verbrand met toevoeging van zuurstof in een zogenaamde bomcaloriemeter. Dit is een analytische uitvoering van de z.g. thermodynamica, een chemische specialisatie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdwetten_van_de_thermodynamica Om de enthalpieverandering per mol van een stof A in een reactie tussen twee stoffen A en B te vinden, worden de stoffen afzonderlijk aan een calorimeter toegevoegd en worden de begin- en eindtemperaturen (voordat de reactie is gestart en nadat deze is beëindigd) genoteerd. Vermenigvuldiging van de temperatuurverandering met de massa en de specifieke warmtecapaciteiten van de stoffen geeft een waarde voor de energie die wordt afgegeven of geabsorbeerd tijdens de reactie. Eén gram koolhydraat en één gram eiwit levert gemiddeld 4 kcal (17 kJoule) energie. Een kcal (kilocalorie) koolhydraat of eiwit komt dus overeen met 0,25 gram van deze voedingsmiddelen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbrandings...
https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/bepa...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedingswaar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100