Genoeg groenten binnen krijgen dmv een smoothie is dat net zo gezond als echt groenten eten?

Ik had een gesprek met een collega en we verschillen van mening.
Ik ben bezig met mezelf aan te leren meer groentes te eten. Ik eet elke dag groentes maar niet voldoende wat er geadviseerd wordt.
Nu zei een collega dat hij elke ochtend een groente smoorhitte maakt met de blender. Meestal spinazie en dan andere groentes erbij en een banaan of appel voor de zoet. Hij zegt dat je dan voldoende binnen krijgt maar ik dacht altijd dat je eten, dus ook de groentes, goed moet kauwen. Zodat er tijdens het kauwen betere vertering plaatsvindt. Zowel voor de vezels als de vitamines.

Klopt het dat je met een smoothie wel net zo gezond je groentes eet als wanneer je ze echt kauwt en eet?

Weet jij het antwoord?

/2500

In een fruit- of groentesmoothie zitten meer vezels dan in de meeste sappen, zoals versgeperst sinaasappelsap of vruchtensap uit pak. Van het drinken van groenten of fruit in smoothies raak je echter minder snel vol dan wanneer je groenten of fruit in zijn geheel eet. Tijdens het kauwen van groenten en fruit krijgen je hersenen namelijk signalen dat je aan het eten bent. Deze signalen zorgen ervoor dat je eetlust geleidelijk minder wordt en je verzadigd raakt. Bij het drinken van smoothies krijgen je hersenen geen kauwsignaal. Hierdoor verzadigd een smoothie minder.Met één smoothie lukt het niet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines binnen te krijgen. Dus het verhaal over één smoothie voor al je dagelijkse vitamines is een fabel. Per dag heb je 250 gram groente en twee stuks fruit nodig. Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren.

Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100