https://www.culy.nl/inspiratie/alle-soorten-sojasaus/
Welke sojasaus kun je het beste gebruiken?
Als er in een recept om sojasaus wordt gevraagd, check dan altijd even om welke keuken het gaat en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden voor de beste smaakcombinatie.
Ook een goede tip: als er in een recept om sojasaus wordt gevraagd, zonder extra informatie, dan kun je het beste de lichte Chinese variant gebruiken.
Hieronder zetten we de bekendste en meest gebruikte soorten sojasauzen op een rij:
(link is uitgebreider)
Donkere Japanse sojasaus
Japanse sojasaus wordt ook wel shoyu genoemd. De donkere variant zie je het meest (te koop in elke supermarkt): deze heeft een volle, zoute smaak en staat ook op tafel in sushirestaurants. Gebruik ‘m om te koken, marineren en als dipsaus.
Lichte Japanse sojasaus
Zoeter, zouter en intenser van smaak dan zijn donkere broertje, en wat lastiger te vinden (alleen bij toko’s en Aziatische supermarkten). Het zoete van lichte Japanse sojasaus komt door toevoeging van mirin; Japanse rijstwijn. Deze saus wordt minder vaak gebruikt dan de donkere, maar in sommige recepten geeft deze een beter effect, omdat het je eten ook minder donker kleurt.
Tamari
Ben je gluten-intolerant, dan kun je tamari gebruiken. Deze Japanse sojasaus bevat in tegenstelling tot gewone shoyu weinig tot geen tarwe. Tamari heeft een intense smaak en doet het goed als dipsaus.
Shiro
Shiro is een witte sojasaus. Bijzonder is dat deze saus veel meer tarwe bevat dan sojabonen. Niet alleen de kleur is lichter; de smaak ook. Toch is deze saus beslist niet vlak, juist vrij complex. Gebruik deze wel met mate, bij voorkeur voor de finishing touch aan je gerecht: het schijnt dat hoe lichter een sojasaus eruitziet, hoe zouter hij is.
Ketjap
Ketjap is een Indonesische variant, die op smaak wordt gebracht met bijvoorbeeld palmsuiker, steranijs en laos. Er zijn wel vijf verschillende soorten ketjap, waarvan manis de bekendste is. Deze geeft een zoet-zoute touch aan bijvoorbeeld nasi goreng, babi ketjap en marinade voor saté.
Donkere Chinese sojasaus
Rijk van smaak, zoet (vaak wordt melasse toegevoegd) en minder zout dan de Japanse soort. Hij is ook wat dikker en minder transparant dan zijn Japanse collega. Wordt vooral gebruikt tijdens het koken.
Lichte Chinese sojasaus
In de Chinese keuken wordt lichte sojasaus het meest gebruikt. Deze saus is dunner en zouter dan de donkere variant; geschikt om mee te koken en in sauzen.