Waarom wordt kokosvet als gezond gezien, terwijl er veel verzadigd vet in zit?

Als een vet vast is bij kamertemperatuur, betekent dat over het algemeen meer verzadigde vetzuren. Dat wordt als ongezond gezien. Maar waar komt dat gezonde imago van kokosvet dan vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt gelijk dat kokosolie voor wel 85% uit verzadigd vetzuur bestaat! Daarmee is het een van de koplopers die dit bevatten. Van verzadigde vetten is gebleken dat ze het slechte Cholesterolgehalte verhogen. Er is echter wel verschil, omdat kokosolie niet dierlijk is en juist deze gestolde vetten, afkomstig van vlees en zuivelproducten, zijn de vetten die slagaderverstoppend werken. Plantaardige vetzuren worden door het lichaam ook anders gemetaboliseerd dan dierlijke-. Kokosolie, wat in ons klimaat meestal stolt en daarom vaak kokosvet genoemd wordt, bevat echter ook gunstige stoffen. Met name het laurinezuur is voor 50% prominent aanwezig en dit is de stof die ook baby's meekrijgen in de moedermelk en die hen weerstand geeft, tegen bacteriën en schimmels. Het is dan ook gunstig tegen een Candida- of Chkamidia schimmelinfectie en zelfs werkzaam tegen een herpesuitbraak, zoals de koortslip. Kokosolie heeft eveneens een direct stimulerend effect op de schildklier. Het orgaan dat de verbranding hoger of lager kan zetten en stimuleert zo de (vet)stofwisseling. Toch is het niet de bedoeling dat je ongeremd kokosolie voor alles gebruikt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is maximaal 3 eetlepels, te beginnen met 1 omdat het lichaam er eerst aan moet wennen. Heb je al last van een schimmelinfectie, dan moet je zeker niet teveel nemen, omdat de hoeveelheid candida ( die het lichaam toch een beetje nodig heeft)te snel afneemt en de symptomen dan kunnen verergeren. Het best is het dan om langzaamaan de hoeveelheid candida-gist in het lichaam eerst weer in balans te brengen. Het is ook niet goed om bijv. varkensvlees altijd in kokosolie te bakken, want door het bakken van dierlijk vlees in erg verzadigd vet, ontstaan transvetten en die zijn al helemaal niet goed voor je. Het beste advies is om een goede, biologische kokosolie te kopen die koud geperst is uit verse kokosnoten. De zg. 'virgin-' of 'extra virgin' kokosolie. De goedkopere soorten zijn meestal gemaakt van gedroogde kokosnoot en die zijn dus een stuk minder goed van kwaliteit en minder waardevol voor het lichaam, omdat hier veel slechte- en ongezonde vetten in zitten. Let hierop, omdat je anders meer kwaad doet dan goed! Toegevoegd na 14 minuten: Wil je het absoluut veilig gebruiken, dan kan je het het best door een salade verwerken, op een broodje smeren of ttijdens het koken toevoegen. Je kunt er zelfs in frituren, maar is dan wel erg duur. http://www.kokos-olie.nl/kokosolie/frituren-kokosolie-dos-and-donts

Bronnen:
http://www.kokosolieplein.nl/Veelgestelde_...

Er zijn geen bewijzen dat kokosvet gezond is. Door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren (86 %) heeft het bij regelmatige consumptie juist een nadelige invloed op hart - en vaatziekten middels verhoging van het cholesterolgehalte. Dat sommige individuen erbij zweren is een persoonlijke visie en is niet gestoeld op enig wetenschappelijk bewijs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100