Is de suiker die je koopt in de winkel anders dan suikers in fruit en honing?
suiker lijkt, na vet, de volgende boosdoener voor de gezondheid. suiker zit ook in honing en fruit. zijn dat andere suikers? hoeveel soorten suiker zijn er eigenlijk?
Toegevoegd na 14 minuten:
en is rietsuiker weer anders dan de suiker die wij in de winkel kopen?
Toegevoegd na 5 uur:
wij hebben suikers nodig voor verbranding in de cellen. maakt het dan niet uit welk suikertype dat is. of wordt elk type eerst afgebroken voordat het 'brandbaar' is?
Toegevoegd na 22 uur:
ik ben blij met het eerste antwoord.
de vraag die ik nog over heb is niet of (teveel of te weinig -allicht) suiker gevaarlijk is, maar waarom. Waarom is er een hetze tegen huis-tuin-en-keukensuiker en hoor je niets over gevaren van de andere suikers zoals fructose. zijn die dan niet potentieel gevaarlijk?
Toegevoegd na 2 dagen:
ingewikkeld allemaal, iedereen heeft wel een beetje gelijk afhankelijk van de gekozen invalshoek,
ik heb nog een aanvullende vraag: IS SUIKER UIT SUIKERBIETEN ANDERS DAN RIETSUIKER?
Maar je kan ook rietsuiker kopen in de winkel en je hebt ook goede vetten...
Vetten heb je nodig, teveel is ongezond.
Suikers heb je nodig, teveel is ongezond.
Je kan wel zo goed als suikerloos eten. (wel afbouwen en echt 100% is zeer lastig en niet aan te raden maar het kan als je gezond bent want zo goed is bij velen de vetvertering niet meer) Suikers (koolhydraten) en vetten schaars? Wat was er dan niet schaars, eiwitten?
Van een koolhydraten vetten combinatie kan je veel eten, maar probeer maar eens veel te eten van een zeer vetrijk product. Je zal snel vol zitten en niet overeten.
Inclusief zetmeel wat ook een koolhydraat is. Zoek o.a. op ketogeen als je meer wilt weten.
Elke hoeveelheid geraffineerd tafelsuiker is ongezond.
Er zijn geen voordelen, enkel nadelen. Helemaal koolhydraat is vooral zeer lastig en alleen daarom al niet aan te raden.
Gezond? In ieder geval een stuk gezonder dan een Nederlands supermarkt voedsel patroon.
In een ideaal voedingspatroon zit zeker wat koolhydraten, ook volkeren die veel vet eten, zoals de Inuit eten bessen e.d. als ze die kunnen vinden. Dat geldt ook voor alles etende grote dieren zoals beren, hoewel als die kunnen kiezen tussen bessen of vette vis als zalm ze voor de zalm gaan.
(of zeg je hier maar wat)
Heeft niks met de dobbelstenendiscussie te maken.
In dit geval zal het eerder andersom zijn.
Veel onderzoek waaruit schade blijkt versus enkele die iets anders laten zien, als ze al bestaan. Maar om het simpel te houden,
doe maar een onderzoek waar de gezondheid van (tafel)suiker blijkt.
Het hoeven er niet perse 10.000 te zijn.
Of onderzoek die de links van Ritsuk. tegenspreken.
Of iets anders waaruit jouw visie blijkt.
Opties genoeg, naast het in het kwaad daglicht zetten van andermans visie.
Ik voorspel dat de groep die suikerwater krijgt het beter doet.
Ja hoor, zelfs dat zou een goed onderzoek kunnen zijn,
ethisch alleen niet verantwoord.
Als ik de definitie van ondervoed mag bepalen kan het echt interessant worden. Veel mensen met obesitas zijn wat betreft mineralen en vitamines eigenlijk ondervoed. Je zelf vast begrijpen dat de uitkomst voor de normale populatie niet van toepassing is. Er kunnen wat betreft insuline reacties e.d. echter leuke dingen uitkomen.
Zoiets is met obesitas muizen gedaan. Wel met iets meer dan het effect van een eetlepel water.
Het enige wat het levert is energie, energie die we beter uit andere voeding kunnen halen.
Uitgaande van bijvoorbeeld 2000 kcal per dag, kan je altijd beter iets anders eten.
Als je andere dood gaat door ondervoeding heb je zeker gelijk. Ik zie het net als bij die vraag over THC,
Alle onderzoeken die ik ken en die hier in de reacties gegeven zijn wijzen dezelfde kant op.
Is het nodig in de huidige maatschappij? Nee, maar dat betekent niet dat het per definitie schadelijk is.
Ik leg de grens alleen iets lager.
Waarom zou je meer dan niks nemen? Natuurlijk?
Vind ik niet, maar dat is ook een kwestie van de grens ergens leggen.
Aan geraffineerde tafelsuiker is weinig natuurlijks:
http://www.tiensesuikerraffinaderij.com/nl-BE/Hoe-we-werken/Productieproces/Kalkzetting
Het is voor mij een principiële voorwaarde; iets moet natuurlijk zijn om gezond te zijn en dat geldt niet andersom. Is benzine natuurlijk?
Nee, het bestaat namelijk niet als benzine in de natuurlijk, net als geraffineerde suiker, en is niet op een natuurlijke manier te maken. Daarmee bedoel ik met maken, koken, enzovoorts. Ruwe rietsuiker is al een stuk natuurlijker. (afhankelijk van hoe ruw het is)
Voor mij ligt bij natuurlijk de grens op ongeveer 10.000 jaar geleden. Wat de mens toen niet kon maken is niet natuurlijk. (en ze konden toen best veel) Heel zuiver is in dit geval juist wat suiker ongezond maakt.
Het is leeg en de verbranding ervan kost voedingsstoffen.
Daarnaast is door de zuiverheid o.a. de insuline reactie overdreven.
Leg mij eens uit hoe verbranding van een geraffineerd glucose molecuul meer energie kost dan van een 'natuurlijk' glucose molecuul.
Als je gram voor gram meer glucose binnen krijgt, vind ik het niet zo gek dat je lichaam meer insuline gaat produceren.
Arbitrair? Ik zeg niet voor niks "voor mij..."
Maar je hebt een punt, natuurlijk is zonder tussenkomt van mensen, het moet dus zo te vinden zijn. Waar zeg ik dat het meer energie kost?
Hoe kost mineralen/vitaminen. Bij goed voedsel is dat in balans. Bij dezelfde kcal inname aan koolhydraten kan de insuline reactie heel anders zijn.
Bijvoorbeeld bij het enkel proeven van een zoete smaak is er al een reactie, dus ook bij zoetstoffen. (mogelijk een reden waarom inname van zoetstoffen afvallen lastiger maakt)
Koolhydraten in een minder zoete en langzaam opneembare vorm heeft dan de voorkeur.
"Het is leeg en de verbranding ervan kost voedingsstoffen" Of suiker geraffineerd is of niet, maakt niet in hoeveel mineralen/vitaminen je nodig hebt. Een slecht dieet is een slecht dieet. Nu heb je het ineens over zoetstoffen? De vraag gaat over suikers.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedingsstof Het gebrek aan voedingsstoffen in tafelsuiker is één van de redenen dat het ongezond wordt.
In de natuur krijg je altijd mineralen/vitamines mee met een suikerbron. Was een voorbeeld over insuline.
Ik had ook kunnen zeggen dat het in je mond nemen van suiker en het daarna uitspugen een reactie oplevert. (dat weet ik alleen niet zeker, van zoetstof weet ik dat wel)
Het is voor mij een principiële voorwaarde; iets moet natuurlijk zijn om gezond te zijn en dat geldt niet andersom." Natuurlijk is voor mij een principiële voorwaarde.
Dat geldt andersom niet.
Ofwel:
Dat is natuurlijk is zegt niks over of iets gezond is, het kan ongezond zijn.
Iets dat niet natuurlijk is, is in principe ongezond. Dit gaat inderdaad een beetje ver, maar dat is weer afhankelijk hoe je dit definieert en ermee omgaat. Lavousier is leuk om te noemen, maar waar wil je naartoe? Ik heb al iets gezegd over waarom geraffineerde (geïsoleerde) suiker slechter is dan de natuurlijke vormen, dus met andere stoffen erbij.
De sacharose is hetzelfde. Of doel je op chemisch gevormde moleculen. (daar gaat het hier niet over)
Let dan op dat dezelfde molecuul formule verschillende vormen op kan leveren. Vorm in dit geval letterlijk als in drie dimensionale vorm.
Een bekend voorbeeld is melkzuur.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Melkzuur
Er zijn aanwijzingen dat dit ook voor vitamines geldt.
Maar we dwalen af, want chiraliteit is hier geen punt. Het gaat hier om het zuiveren.
Suiker is in de natuur niet als tafelsuiker te vinden of eenvoudig te maken. Dat is een eerste aanwijzing om er mee op te passen.
Daar ben ik in principe ook niet voor.
(de praktijk is een ander verhaal voor mensen die ongezond eten, maar het is de mindere oplossing) Over kokosolie:
De virgin olie met geur is eenvoudig zelf te maken. En dat werd ook door traditioneel levende stammen gedaan.
De ontgeurde variant is inderdaad niet natuurlijk te noemen, dus daar ben ik het helemaal mee eens.
Aan de andere kant is alle kokosolie in Nederland niet natuurlijk, maar om nou op herten te gaan jagen..
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.