is Glutamine (zuur) hetzelfde als Glutamaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, glutaminezuur moet je eigenlijk zien als een grondstof voor glutamaat. "Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel en is vooral in overmaat aanwezig in de hersenschors. Glutamaat werkt stimulerend (exciterend) op andere zenuwcellen, men spreekt in de neurowetenschap over excitatoir. Vermoed wordt dat een onbalans in de verhouding glutamaat tot GABA epileptische aanvallen veroorzaakt. Glutaminezuur is de precursor van zowel glutamaat als GABA." Het is een technisch verhaal, waardoor ik je toch doorverwijs naar de bron omdat het anders een wirwar aan linkjes geeft (een meer overzichtelijk antwoord heeft iedereen meer aan dan een onoverzichtelijk antwoord). In de bron kun je ze allemaal een voor een aanklikken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glutamaat

Nee, dat maakt eigenlijk geen verschil, het hangt van de pH af hoeveel glutaminezuur wordt omgezet in glutamaat. Glutamaat lost beter op in water en is biologisch actief. Meestal wordt dus glutamaat aan het voedsel toegevoegd, maar er onstaat een chemisch evenwicht in maag en darm, waarbij de verhouding van glutamaat en glutaminezuur alleen afhangen van de zuurgraad. Lood om oud ijzer dus voor de biochemie, omdat een kleine hoeveelheid glutamaat/glutaminezuur in het voedsel niet een erg grote invloed heeft op de pH van het geheel.

Nee... maar bijna hetzelfde. Glutaminezuur en glutamaat is exact dezelfde basismolecuul, met het verschil dat je spreekt over de 'zuur' als de molecuul verbonden is aan een ion H+ (waterstof) en over de zout (glutamaat) als de molecuul verbonden is aan een metaal ion, en dat kan zijn Ca++ (calciumdiglutamaat), Na+ (monosodiumglutamaat), enz. Dus het enige verschil is wat er verbonden staat aan de basis molecuul (in vakjargon noemen we dat "zuurrest") Dat is overigens ook zo voor alle zuren die een zout kunnen vormen: als ze gebonden zijn aan H+ dan spreek je over een zuur, en gebonden aan een metaal spreek over een zout, en dat wordt aangeduid met de suffix "-aat" (van salpeterzuur krijg je nitraat, van zwavelzuur krijg je sulfaat, enz.) Zie op de afbeelding de basismolecuul van monosodium glutamaat. Als je de Na vervangt door een H, dan krijg je glutaminezuur. In ons lichaam en in ons voedsel zit deze molecuul in relatief grote hoeveelheden, en ons lichaam is prima in staat om nog meer te produceren. Glutamine is een aminozuur, dus een van de bouwstenen voor de eiwitten, maar je kan glutamine ook 'los' vinden (dus niet als onderdeel van een eiwit) en dan heeft andere functies. Op Wikipedia kan je de functies van glutamine (of glutamaat, zoals je wilt) In ons lichaam is er een balans tussen de zuur en de zout vorm, en hoeveel van het ene of het andere er is, hangt voornamelijk af van de pH (zeg maar de zuurtegraad) van de omgeving. In je maag (zure omgeving) vind je meer glutaminezuur, terwijl in andere weefsels (neutraal pH) vind je een mengsel van zuur en zout. Pure kwestie van scheikunde. In je mond heeft glutamine/glutamaat een belangrijke functie: het zorgt voor de zogenaamde "umami" smaak, oftewel 'hartig'. Voedsel met veel glutamine smaakt daarom rijker en voller, en dat kan van nature zijn (b.v. tomaat, sojasaus en gerijpte kazen bevatten veel glutamaat), of omdat het toegevoegd wordt als additief (bekend als MSG, E620, ve-tsin...)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100