Is wasabi snuiven slecht voor je gezondheid?

Bij Jackass the movie snuift steve-o wasabi gemengt met soja saus. Hij gaat hier van braken. Is dit slecht voor de gezondheid?, lever kan bv niet verwerken? Ik wil het een keertje uitproberen maar ben bang dat mn hersenen mn hoofd uit branden en blijvende schade krijg.

Kan iemand me dit uitleggen?
Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

In het algemeen is het niet verstandig om de kunstjes van Jackass thuis te proberen, maar ga er van uit dat geen van de acts die ze uitvoeren plaats vindt zonder medische supervisie. Dit gezegd te hebben, het snuiven van wasabi is beslist niet prettig, zelfs erg pijnvol, maar het zal geen blijvende letsel veroorzaken, hooguit zal je een tijdje rondlopen met een verminderde reukvermogen. Het component in wasabi die voor de pittige smaak zorgt is allyl isothiocyanaat, dezelfde stof die je vindt in b.v. mosterdzaad. In tegenstelling tot de capsaicin die voor de pittige smaak van chilipepers zorgt, is allyl isothiocyanaat oplosbaar in water. Vandaar dat het brandend gevoel van wasabi van veel kortere duur is, en het drinken van water helpt om het gevoel weg te nemen. Daarnaast is het effect van allyl isothiocyanaat vooral merkbaar in je neus, eerder dan in je tong. Dat betekent dat door wasabi te snuiven het effect groter is, maar nog altijd veroorzaakt geen blijvende schade. Allyl isothiocyanaat kan giftig zijn in hogere doseringen. Als je 10 gram allyl isothiocyanaat in één keer opeet (of snuift) dan heb je een kans van 50% dat je het niet navertelt, maar hiervoor moet je 5 kg wasabi eten (of snuiven), en dat zie ik eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren. Je zou veel eerder misselijk worden, overgeven of zelfs flauwvallen door de pijn in je mond en neus. Nogmaals: ik raad het je zeer sterk af, maar je moet het zelf weten.

Wasabi is (zoals je wel weet) een zeer scherpe specerij. En deze valt onder de pikante stoffen. We gebruiken het in ons eten als smaakversterker omdat we de 'pijn' die gecreëerd wordt door onze smaakpapillen als we de pikante stof binnenkrijgen, als aangenaam ervaren. Men moet er wel rekening mee houden dat deze pikante stoffen ervoor kunnen zorgen dat elk soort slijmvlies in het lichaam erdoor kan aangetast worden, daarbij zijn inbegrepen: ogen, mond, keel, neus, enzovoort. Het is dus totaal niet verstandig om wasabi te snuiven. Grote hoeveelheden eten of snuiven kan ervoor zorgen dat je mond (of je neus in dit geval) enorm opzwellen waardoor de ademhaling belemmerd kan worden. Nog iets: de makers van het programma Jackass raden alles wat in het programma gebeurt AF. Denk er dus niet aan zelf enige stunts uit te proberen zoals het snuiven van wasabi. Deze zijn allen gevaarlijk, en uitgevoerd door professionals.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100