Ik ben net een stukje aan het schrijven over het Chinees Nieuwjaar. Dit is wat ik tegenkwam:
In het midden van de kamer staat op nieuwjaarsdag een schaal met voedsel, in de hoop dat er voor een ieder in het komende jaar voldoende eten zal zijn.
Op die schaal liggen meestal traditionele hapjes, koekjes en snoep, zoals:
1. Kok Chai - koekjes. Halvemaan-vormig, gemaakt van deeg, met een vulling van suiker, pinda's, kokos in olie gebakken. Chai - in het Chinees klinkt dit woord als "jongen". De wens om vele kinderen en kleinkinderen in huis te hebben. Vooral jongens!
2. Tai-Kah - grote mandarijn. Kah betekent letterlijk: groot geluk.
Het grote geluk wordt aangeboden.
3. Chin - Toui - gebakken rijstemeelbol. Een soort Chinese oliebol. Er zit geen vulling in.
Vroeger werden er ook wel munten in verstopt, ten teken van voorspoed en financieel geluk. Deze traditie is vervlogen. Heden ten dage worden de oliebollen in een goudkleurig jasje gestoken - de betekenis van de weelde, die men elkaar toewenst.
4. Siu - How - Chow - "lachende mond". Gebakken rijstemeelballetjes gerold in sesamzaadjes. Blij en gelukkig zijn!
5. Kwa-Tji - rode pitten van de meloen. Geluk op financieel gebied. Het geluk wordt toegewenst om "schatten" toebedeeld te krijgen.
6 Lin - Tji- lotuspitten, omhuld met gesmolten suiker, dat daarna is verhard.
Lin betekent in het Chinees "achter elkaar" en Tji is ook "jongen".
Vroeger was het zo dat jongens alleen belangrijk waren voor het nageslacht. Slechts jongens waren belangrijk voor de voortzetting van de stamboom. Meisjes telden hiervoor niet mee. Zij waren slechts een "middel" om jongens voort te planten.
7. Tong - Lin - Aow , gekookte, gesuikerde lotuswortel.
Lin betekent ook "bij elkaar horen". Aow klinkt als "partner". Bij elkaar worden gebracht met als doel: het huwelijk.
8. Ook is er een speciale ronde taart, die in stukken wordt gesneden, Lin Ko. Verder allerlei soorten "Ko's" (gebak, koek)
Lin betekent : jaar en Ko betekent : gebak, maar ook "omhoog" (in klank). Men wenst elkaar "omhoog" gaan in alle opzichten, dus v o o r u i t !
Toegevoegd na 1 minuut:
Maar, zoals je misschien wel weet, valt het Chinees Nieuwjaar op een andere dag, namelijk op de dag dat de tweede (soms derde) nieuwe maan na de zonnewende (21 december) plaatsvindt.
- Bronnen:
-
http://www.wahfookwui.nl/4.3_chinees%20nie...