zijn kunstmatige zoetstoffen nou wel of niet slecht voor je gezondheid?

Mensen worden allemaal dikker, we eten te veel en te vet, en iedereen zoekt een weg naar lekker drinken met minder calorieën, maar nu gaan de geruchten ook steeds meer dat het kankerverwekkend zou zijn, je weet tegenwoordig niet meer wat je wl/niet kunt eten en drinken zonder er iets naars aan over te houden.
Zijn er ook gezonde kunstmatige zoetstoffen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

er zijn legio manieren om je voeding te zoeten, maar het punt is dat de meesten idd niet calorie-arm zijn zoals bv. aspartaam. Door die body-manie is alle aandacht nu gericht op "gezond eten" waardoor het weer een business wordt waarbij er vaak iets voor "gezond" wordt verkocht wat helemaal niet gezond is. Plus leidt het slankheidsideaal ook af van andere even belangrijke aspecten van gezond eten, nl. evenwichtig eten etc. Bedenk vooral dat gewone suiker ook heel heel slecht is voor je gezondheid, maar daar hoor je veel minder over in de pers dan over de zogeheten "kunstmatige zoetstoffen". Vooral kristalsuiker is zeer slecht, omdat het zich verbindt met het kalk dat je binnen krijgt en je zo dus een tekort aan kalk kan krijgen (cfr ook de slechte tanden die je krijgt als je teveel suiker eet, al komt dit deels ook door slecht poetsen natuurlijk). Kristalsuiker is ook schadelijk in kleine hoeveelheden en het is verslavend. Door het grote gebruik aan suiker (ook bv. in mayonaise e.d.) is ook onze smaak vervormd. "Lekker drinken" is dan ook "zoet drinken" terwijl je bv. ook kan kiezen voor water. en zelfs een (bio)biertje is vaak gezonder dan een frisdrank (ongeacht of deze met suiker gemaakt werd of met aspartaam). en dan heb je nog de "big K" : kankerverwekkend. Elke dag lees je wel in de krant dat dit of dat kankerverwekkend is. en de onderzoeken spreken elkaar tegen, vandaar allicht je vraag. Waardoor mensen inderdaad het noorden kwijt geraken... Voedsel is één factor in het veroorzaken van ziekte maar niet de enige en het is ook niet eens zeker of het de meest belangrijke is...Luchtvervuiling, stress etc... dragen even goed bij tot ziek worden, kanker of iets anders. En als het dan over eten gaat... waarom laat men nog toe dat boeren volop insecticide e.d. gebruiken? Ik vind het zo erg dan mensen zo bang gemaakt worden en dat anderzijds belangrijke oorzaken van ziekte zo weinig aandacht krijgen! Maar goed. er zijn legio gezonde alternatieve zoetmakers, die buiten "zoet" ook goede voedingsstoffen bevatten, zoals gerstenmout, ahorn etc... Nadeel is dat die niet calorieloos zijn en ook een smaak hebben van zichzelf, dus minder neutraal zijn dan bv. aspartaam. Maar bv. kan je prima ahorn in pudding e.d. gebruiken.(wordt ook in de handel verkocht). Maar zoals gezegd, zorg vooral voor evenwichtige voeding. Dan mag je af en toe eens "zondigen" met bv een stukje appeltaart. Zolang je maar niet dagelijks suiker of een kunstmatige vervanger nodig hebt.

De onderzoeken kunnen weliswaar uitwijzen dat kunstmatige zoetstoffen veilig zijn, maar als je de ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ (ADI) overschrijdt, is de veiligheid niet meer gegarandeerd. De ADI is de hoeveelheid van een stof die een mens dagelijks binnen mag krijgen zonder dat hij of zij daar ziek van wordt. Een persoon van 70 kilo mag bijvoorbeeld maximaal 525mg aspartaam per dag binnenkrijgen. Dit staat gelijk aan zo’n vier flessen cola light.

Bronnen:
http://suikerwijzer.nl/alles-over-kunstmat...

Over welke stof je ook zoekt op Internet, je vindt altijd wel pagina's die je vertellen dat juist die stof zo enorm gevaarlijk is, en dat je er vele ziektes van kunt krijgen. Als zo'n site daar geen fatsoenlijk bewijs voor heeft, dan worden uiterst dubieuze "onderzoeken" gepresenteerd alsof het om onweerlegbare wetenschappelijke resultaten gaat. Ook wordt regelmatig beweerd dat deze opzienbarende feiten niet in de openbaarheid komen omdat "de industrie" zo machtig is dat ze dat met veel geld kunnen tegenhouden. Dit geldt dus voor elke stof - in jouw vraag vind je dergelijke verhalen zowel over suiker als over aspartaam. Stevia, dat vrij nieuw is, zal binnenkort ook wel volgen. Die verhalen vertellen dus helemaal niets. Het zijn de verhalen van belangengroepen met oogkleppen. Wat is er nu wel waar? In feite is dat heel eenvoudig: elke stof is gevaarlijk als je er teveel van binnenkrijgt. Van de ene stof mag je meer binnenkrijgen dan van de andere stof, en als je over het maximum heengaat loop je bij de ene stof risico op kanker, bij de andere op leverschade, bij weer een andere op darmproblemen, enzovoort. We zullen dus moeten kijken naar elke stof op zich. Daarbij moeten we uitgaan van de onafhankelijkheid van onze overheidsinstellingen. Voor suiker geldt bijvoorbeeld geen maximum. Dat betekent niet dat je onbeperkt suiker kunt eten - dat er geen maximum is gesteld komt slechts doordat natuurlijke stoffen niet worden onderzocht. Voor aspartaam geldt wel een maximum. Het is veilig bevonden, dat wil zeggen niet kankerverwekkend, zolang je niet meer dan 40 mg per kilo lichaamsgewicht per dag gebruikt. Voor stevia geldt ook een maximum. Eerst vreesde men dat stevia kankerverwekkend zou zijn, maar nu is stevia vrijgegeven. In dit geval tot een maximum van 4 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Gezond zijn deze drie zoetstoffen geen van alle. Schadelijk zijn ze echter ook niet, zolang je ze met mate gebruikt.  

Stevia is geen kunstmatige zoetstof, maar een biologische. Net zo biologisch als de suiker uit de suikerbiet of suikerriet. Dat in tegenstelling met aspartaam, dat al geruime tijd steeds meer in opspraak komt. De eerste frisdrankfabrieken zijn inmiddels over gegaan van aspartaam naar stevia. Nu lijkt dat niet zo zeer een teken dat stevia minder ongezond zou zijn, maar meer om mee te gaan met de publieke opinie, dus als eerste met stevia te gaan zoeten. We moeten dit dan ook meer zien in het teken van de euro/dollar. Toch lijkt uit een aantal onderzoeken, dat stevia als natuurlijke zoetstof, minder schadelijk is, dan haar kuntmatige broertjes zoals aspartaam en mogelijk helemaal niet schadelijk. Voorlopig is er dan nog wel een max.geadviseerd, voor de veiligheid.

Mijn broer is shiatsu therapeut en heeft veel kennis over de Aziatische medische wereld. Zijn leermeester, dé Shiatsu dokter in Nederland, heeft hem jaren geleden al op Stevia gewezen als betere zoetstof dan aspartaam. Het was toen nog verboden omdat men het nog niet kende en er onderzoek moest plaatsvinden. Inmiddels is er veel onderzoek naar gedaan en mag het nu ook oraal gebruikt worden. Uitwendig was het al toegestaan, omdat het ook medicinaal is en al eeuwenlang door de Indianen gebruikt werd. In Japan gebruiken miljoenen mensen het al heel lang. Zij hebben hier al lang geleden onderzoek naar gedaan. Mijn broer importeerde het al sinds enkele jaren via het web en gebruikt het dus al heel lang. Hij was er altijd van overtuigd dat, zodra de patenten aflopen op nu gangbare zoetstoffen, er wel weer een nieuw patent of zoetstoffen met Stevia gaat komen. Daarin schuilt dan weer het gevaar dat het, zoals nu al gebeurt, versneden wordt met andere produkten die het weer minder goed zullen maken. Stevia wordt namelijk van de bladeren van de Steviaplant gemaakt en is in een pure vorm prijzig. Hoe meer Stevia-aandeel in het produkt, hoe duurder. In de puurste vorm is het dan ook het meest zonder bijsmaak. Het heeft nl. een heel sterke zoetkracht en een smaak waaraan je moet wennen. Ik heb hier een site voor je en die lijkt me wel geschikt als bron, omdat het door de medische wereld is verteld en dat lijkt me betrouwbaarder dan een bevooroordeelde bron. http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_13/nummer_3/artikel_723/product_onder_de_loep_stevia_on_geschikt.html

Waarschijnlijk krijg ik veel kritiek op mijn antwoord, maar dat maakt me niks uit !! Ik weet van een vrouw die door onbekende oorzaak erg aftakelde en in een rolstoel terecht kwam...niemand wist wat ze had... Toen bleek dat ze erg veel cola-light dronk...ze is daar mee gestopt en haar gezondheid ging weer met sprongen vooruit...de zoetstoffen van de cola light hadden haar spieren verslapt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100