Waarom is vers stokbrood zo kort houdbaar?

Vandaag kopen is vandaag eten. Morgen is het al minder prettig om te eten, maar overmorgen is het keihard.

Waarom?

Gewoon brood blijft immers vele dagen prima te eten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stokbrood is de Nederlandse naam die gebruikt wordt voor “baguette”, een Franse broodsoort. De letterlijke vertaling van het Franse woord “baguette” is “stokje”. De naam is voortgekomen uit het gebruik dat het brood vroeger als een lange sliert deeg aan een stok werd gedraaid om deze boven het vuur te bakken. De inkepingen van de baguette moeten nog terug doen denken aan het toenmalige uiterlijk van het brood. Nederland kent het stokbrood eigenlijk pas sinds de jaren 70. Het Nederlandse stokbrood is anders dan de Franse soort. In Frankrijk gebruikt men zuurdesemgist, terwijl men in Nederland bakkersgist gebruikt. Daarnaast gebruikt men in Nederland gewoon meel en in Frankrijk harde tarwemeel. In Frankrijk bakken ze de baguettes aan de lopende band. Ze worden namelijk al gauw hard en de versheid gaat snel achteruit. Hebt u een stokbrood vers gekocht, dan kunt u vlak voor gebruik het brood met wat water besprenkelen en even in de oven opwarmen. Zo smaakt het weer lekker vers. Stokbroden koopt u bij de bakker of bij de supermarkt. U moet er meestal wel snel bij zijn. Stokbroden zijn ’s middags vaak al uitverkocht. In de supermarkt vindt u ook vaak de stokbroden die u thuis af kunt bakken. Deze zijn vaak langer houdbaar. Raadpleeg voor de uiterste houdbaarheidsdatum de verpakking. Pistolets zijn kleine stokbroodjes. Ze worden ook petit pains (letterlijke vertaling: kleine broden) genoemd. De kleine broden worden op verschillende manieren gebakken, met verschillende granen (bruine of witte) en toevoegingen (sesam, maanzaad, zemelen, etcetera).

Bronnen:
http://www.mijnreceptenboek.nl/ingrediente...

Ik denk dat dat komt omdat het brood zelf minder dik is en eerder uit droogt. Een vloer brood blijft ook langer vers dan een (bus) hoog brood.

Omdat vers (en echt stokbrood), na een paar uurtjes al niet meer vers is......

Stokbrood wordt al harder gebakken en daarom is het al droger dan gewoon brood. Maar de andere dag kun je het wel oppiepen.Maak het stokbrood een beetje nat en doe hem in een voorverwarmde oven (200 graden)en laat hem er ongeveer 5 minuten inzitten.Kijk of ie dan weer lekker knapperig is,zo niet nog een paar minuutjes terug in de oven doen.

In stokbrood zitten geen zg 'broodveredelingsmiddelen' (of broodverbeteraar) Het recept bestaat alleen uit bloem, gist en water. Als je lekker brood wil bakken meng je er o.a. ook een ei, wat olijfolie of boter door én wat broodverbeteraar, waardoor het langer vers blijft.

Dat komt m.i. doordat er weinig tot geen vet in zit en daarom snel uitgedroogd is.

Stokbroden zijn luchtiger dan dan gewoon brood.En ze zijn meestal ook niet verpakt, dus drogen ze ook in een mum van tijd uit

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100