Hoe kan ik het beste chocolade smelten?

Ik wil deze week fruitsates maken en die dippen in gesmolten chocolade. Ik heb al een beetje gekeken op het internet en zag de techniek au bain marie. Nou wil ik dit wel proberen maar wat voor schaal kan ik dan het beste gebruiken? Een rvs schaal of een hittebestendige glazen schaal?
Andere technieken dan deze zyn ook welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan inderdaad het beste au-bain-marie doen. Volgens mij maakt het niet uit wat voor schaal je gebruikt, als het maar tegen de hitte kan en in een pan (met water dus) past. Zelf smelt ik ook wel hagelslag of stukjes chocola in een kommetje in de magnetron, scheutje koffiemelk er door tegen het stollen en voor een wat romigere smaak, en regelmatig even doorroeren :)

Hoe smelt je chocolade? Er zijn twee manieren om chocolade te smelten: in een warmwaterbad (au bain marie) of in de magnetron: 1. Warmwaterbad Hiervoor zijn speciale au bain-mariepannen te koop, maar een gewone, niet te lage pan met heet water en een daarin passende metalen hittebestendige kom of een tweede pan, werkt net zo goed. Let erop dat de bodem van de kom of pan niet de bodem van de pan met water raakt, anders treedt er oververhitting op. Breek de chocolade in kleine stukjes, op deze wijze wordt de smelttijd gereduceerd. Reguleer het vuur zodanig dat het water in de onderste pan heet is maar niet kookt. Doe de chocolade in de bovenste pan en roer regelmatig. Van de diverse soorten chocolade is pure chocolade het meest hitte bestendig. Vooral melk en witte chocolade smelten zeer makkelijk en branden gemakkelijk aan als je niet goed oplet, daarom moeten deze goed geroerd worden. 2. Magnetron methode Plaats de chocolade in stukjes in een magnetronbestendige schaal en verhit het in de magnetron gedurende 30 seconde. Haal de schaal uit de magnetron, roer en plaats de schaal weer terug in de magnetron voor nogmaals 30 seconden. Herhaal dit totaal de chocolade gesmolten is. Waarschijnlijk ben je geneigd om de tijdsintervallen te verlengen, maar hou in je achterhoofd dat chocolade zijn vorm behoudt totdat er geroerd wordt. Bepaal niet alleen de tijd aan de hand van hoe het eruit ziet. Wanneer de chocolade vrijwel geheel is gesmolten, haal het dan uit de magnetron en roer het vervolgens door en laat de warmte doordringen totdat alles gesmolten is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100